Undă verde pentru Legea privind venitul minim de incluziune
Proiectul de lege se înscrie în politica generală a actualului Executiv de a reforma protecția socială, în sensul încurajării persoanelor vulnerabile care beneficiază de măsuri de protecție socială de a se integra pe piața muncii, și a fost propus Parlamentului în primăvara acestui an.
În acest fel se va reduce cantitatea de informații necesare pentru procesarea cererilor, ceea ce va conduce și la reducerea costurilor administrative ale sistemului, dar și a costurilor private suportate de beneficiari, precum şi numărul de erori şi fraude, susțin reprezentanții ministerului.
„Noul program va oferi adulților apți de muncă, în prezent inactivi şi care trăiesc din asistență socială, un stimulent pentru căutarea activă a unui loc de muncă (permițându-le să combine asistența socială şi munca). Tehnic, această nouă formulă va înlocui prevederile venitului minim garantat, care impun o rată de impozitare marginală de 100% a câştigurilor, cu o formulă de beneficii care va avea o rată de impozitare marginală de aproximativ 50%. Concret, 50% din câștigurile salariale sau a celor agricole estimate (dar nu mai mult de 400 RON/lună/familie) nu vor fi luate în calculul veniturilor totale ale familiei în acordarea VMI”.
În comunicatul de presă se mai arată că venitul minim de incluziune va acoperi un număr mai mare de persoane afectate de sărăcie comparativ cu programele pe care le înlocuiește, estimându-se că numărul familiilor sărace acoperite de VMI va crește de la circa 400 de mii la 800 de mii.
Pentru menținerea drepturilor, beneficiarii VMI vor fi obligați, ca și până acum, să se prezinte la serviciile de ocupare, să nu refuze ofertele de locuri de muncă sau participarea la cursuri de calificare, recalificare sau formare profesională, să frecventeze cursurile școlare și să presteze muncă în folosul comunității. În cazul refuzului nejustificat al unui loc de muncă sau curs de formare, calificare sau recalificare, legea introduce interdicția de resolicitare a dreptului pentru o perioadă de 6 luni.