Un psiholog de la Harvard ne sfătuiește: 6 lucruri pe care să le faci pentru o primă impresie bună
1. Ascultă mai mult decât vorbești
Păstrează acel „eye contact”. Zâmbește. Răspunde, mai mult nonverbal. Pune întrebări. Dar nu încerca să te evidențiezi sau să deschizi discuții. Nu oferi sfaturi decât dacă ți se cer. Până la urmă „Uite ce aș face eu…” nu este despre cealaltă persoană, ci despre tine. Și nu tu ești subiectul.
Vorbește, deci, doar când ești întrebat și întotdeauna leagă-te de interlocutor, ca subiect al discuției, nu de persoana ta.
2. Nu asculta selectiv
Unii oameni, și îți garantez că există astfel de „specimene”, nu pot asculta ceea ce vorbesc alții pe care îi consideră inferiori lor. Dacă vrei să creezi o impresie bună, ascultă ce are de spus fiecare. Suntem oameni și, cu siguranță vei găsi un punct comun chiar și cu cel pe care îl subapreciezi.
3. Lasă-ți lucrurile deoparte
Nu butona telefonul. Nu te uita la monitorul laptopului. Nu căuta surse care să te distragă. Nu te poți conecta cu alții dacă tu stai conectat în lumea ta. Oferă-n dar atenția ta maximă. Este un lucru pe care puțini îl mai oferă în prezent și, cu siguranță, nu doar că te vei face remarcat, dar nici nu te vor uita interlocutorii.
4. Oferă înainte să primești. Asumă-ți că niciodată nu vei primi
Nu te gândi niciodată la ce poți obține. Focusează-te însă pe ce poți oferi. Prin acțiunea de a dărui poți stabili o reală conexiune, dar și o relație puternică cu cei din jur. Tot așa, poți obține toată încrederea celor din jur.
5. Nu îți da importanță!
Singurii care sunt impresionați de oamenii care își dau importanță sunt cei asemeni lor. Restul nu sunt. Restul suntem iritați, ne simțim inconfortabil în preajma celor „cu nasul pe sus”.
Să știi că ceilalți sunt importanți!
Îți știi părerile, perspectivele. Sunt ale tale, nu poți învăța nimic din ele. Ascultându-i însă pe cei din jur, vei afla lucruri pe care nu le știi. Ascultă-i pe cei din jur, sunt mai importanți decât tine.
6. Nu vorbi despre eșecurile altora.
Tuturor ne plac micile bârfe. Tuturor ne place să auzim despre eșecurile altora. Până la un punct când… parcă nu ne mai vine să îi respectăm pe cei care fac asta.
În schimb, admite-ți greșelile tale. Prezintă-le ca o lecție celor din jur. Nu vor râde de tine, ci cu tine. Mai mult, le vei capta toată încrederea și, bonus, te vor vrea în preajma lor.