Un proiect cu care România ar putea rămâne în memoria colectivă europeană
Aceasta a declarat Andreea Paul, preşedinte al INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, în cadrul conferinţei „România la Preşedinţia Consiliului UE: valorificarea oportunităţilor economice, pe graniţa dintre interesele naţionale şi strategiile Uniunii”.
„S-au spus deja lucruri despre cele 170 de dosare europene în plină negociere nefinalizate şi despre cele 60 de proiecte prioritare care se întrevăd pentru preşedinţia României, dar atenţie foarte mare că în draftul, în proiectul, temelor de interes pentru care România va fi mandatată se ridică astăzi la un număr de 97. Nu e rău pentru că toate temele trebuie abordate, nu poţi să ratezi nici agricultura, nu poţi să ratezi nici digitalizarea, nici transporturile, nici energia. Dar cu unul dintre aceste domenii preşedinţia trebuie să se definească pentru a deveni cu adevărat memorabilă. Noi ne-am propus ca teme coeziunea, siguranţa, Uniunea europeană ca actor global, valori comune care sunt valabile pentru toţi şi toată Europa. Nu avem încă clar stabilită o temă cu care să rămânem în memoria colectivă europeană”, a mai spus Andreea Paul.
„Dar atenţie mare. El există de mulţi ani, este foarte golit de conţinut şi de bani. Acest proiect SUERD dacă este dublat de un program de investiţii putem discuta despre atuul competitiv fantastic pe care noi îl avem odată cu preşedinţia”, a adăugat Andreea Paul.
Pe lângă acesta, ar mai fi nevoie de un acord între Preşedinţie şi Guvern pentru puncte de vedere unitare pe dosare care urmează să fie tranşate la nivelul Consiliului European, inclusiv Bugetul. Guvernul ar trebui să desemneze specialiştii care se vor ocupa de negocierile pe dosare. Al patrulea pas ar fi obţinerea intrării României în Spaţiul Schengen, după cum notează Agerpres.