Un prieten mai darnic decat Mos Craciun
Daca vrei sa inveti o limba straina, sa iti cumperi o casa ori sa iti schimbi cariera, acelasi principiu iti poate fi de mare folos. Acesta provine din psihologia persuasiunii, se numeste legea consecventei si are urmatoarea definitie:
Cand o persoana sustine un punct de vedere in scris sau oral (in fata unei alte persoane sau a unui grup) va avea o tendinta puternica de a apara acel punct de vedere indiferent de acuratetea lui, chiar in fata unor probe contrare foarte puternice.
Acest mecanism mental este foarte puternic din doua motive: in primul rand, consecventa este o calitate foarte apreciata in societate. In al doilea rand, atunci cand iei o decizie nu mai e nevoie sa consumi energie mentala legat de acea problema, ceea ce elimina stresul. Simtim o motivatie intrinseca puternica sa ramanem dedicati deciziilor noastre, atunci cand ni le asumam in fata unor oameni care conteaza pentru noi.
Legea consecventei si indeplinirea obiectivelor
Un studiu interesant efectuat de organizatia ASTD in SUA arata ca atunci cand afli o informatie noua si utila (de exemplu intr-un training) ai cam 50% sanse sa o si aplici daca iti faci un plan de actiune.Cu ajutorul legii consecventei, procentul poate ajunge la 90%. Iata cum:
1. Stabileste mai intai care sunt cele doua-trei obiective majore pentru anul urmator si cam ce resurse ai la dispozitie ca sa le atingi.
2. Apoi, cauta-ti un prieten de nadejde cu care sa faci o intelegere de tipul: eu te ajut sa iti atingi obiectivele, iar tu ma ajuti sa le ating pe ale mele.
3. Intalneste-te cu prietenul tau si, cu rabdare, informeaza-l care sunt obiectivele tale si cum te-ai gandit sa le atingi. La randul tau, asculta-i planul si afla cum vrea sa il puna in aplicare.
4. Pentru fiecare obiectiv, stabiliti de comun acord o metoda de monitorizare reciproca.
De exemplu, ati putea sa vorbiti periodic la telefon sau sa va trimiteti e-mail-uri, in care va informati reciproc despre stadiul indeplinirii, probleme de parcurs etc.
Important este sa fiti creativi si dedicati. Acesta nu este un joc, desi poate sa para. Este mai curand o metoda foarte eficienta de crestere a productivitatii. Cheia este in felul in care va planificati actiunile in prima intalnire. Daca o faceti cu realism si implicare, veti avea amandoi un an extraordinar de bun !
Avertisment
Ca in orice relatie interumana, in acest proces de "coaching mutual", esentiala este increderea. Reaminteste-ti ca tu esti cel/cea care isi alege prietenii si, in consecinta, alege bine. Alege o persoana fata de care ai toate motivele din lume sa crezi ca iti vrea cu sinceritate binele. Nu conteaza constrangerile de spatiu sau timp, ci calitatea relatiei dintre voi. Am vazut cum acest proces functioneaza chiar si la distante de mii de mile, prin telefon si internet. Cheia este sa iti alegi bine prietenii.
Urare
Cu aceste idei, probabil ca vei avea un an 2008 extraordinar. Asa sa fie! Tu iti faci planuri, Mos Craciun iti aduce cadouri, iar un prieten bun iti poate face darul esential: te ajuta sa iti reamintesti ca nu esti singur pe drumul tau!
Inspiratie!