Un nou masterat in Managementul Resurselor Umane!
Anul trecut ati initiat in cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala o scoala de vara pe resurse umane. Acesta este motivul care v-a determinat anul acesta sa deschideti un Master in Managementul Resurselor Umane?
In mare parte, da. Scoala de resurse umane din vara trecuta a avut mare succes, fiind destinata in special studentilor din anii terminali, iar ideea unui master in resurse umane a venit in principal de la studenti. Acest master reprezinta una dintre formarile absolut necesare, mai ales pentru absolventii de stiinte sociale care doresc sa lucreze in domeniul resurselor umane, atat in cadrul firmelor private, cat si in cadrul organizatiilor publice sau non-guvernamentale.
Cui se adreseaza acest master in resurse umane?
Masterul este destinat absolventilor de stiinte sociale, celor care doresc sa intre pe piata muncii si care nu au o specializare in management. Desigur, nu ii excludem pe cei care lucreaza deja in departamentele de resurse umane din diferite companii sau institutii.
Care este durata acestui master?
Durata masterului este de un an si jumatate si nu difera din acest punct de vedere de celalalte programe de master pe care le ofera facultatea. Problema timpului nu mai este relevanta deoarece se discuta deja despre un numar de credite necesare pentru orice forma de invatamant superior, respectiv post-universitar. Acest sistem va permite structurarea masterului intr-o maniera modulara, astfel incat sa poata fi intrerupt si reluat, in functie de preferintele /oportunitatile studentului, pentru ca in final, acesta sa poata acumula numarul de credite necesar absolvirii.
La ce numar de credite v-ati gandit pentru ca un student sa aiba acces la diploma?
In sistemul nostru, masterul va corespunde unui numar de 110 credite, din care dizertatia este de 20 de credite. Acest sistem a fost dezvoltat astfel incat sa fie compatibil cu sistemul european de transfer de credite.
Ce forma de desfasurare va avea acest master?
Este un master cu frecventa, la zi, fiind deocamdata gandit doar pentru o singura grupa de studenti, deoarece este intr-o forma experimentala si exista cerinta de lucru intensiv. Invatamantul la distanta nu raspunde foarte bine cerintei formarii in domeniul resurselor umane, acesta a fost principiul de la care am pornit initial. Poate un invatamant de tip e-learning ar raspunde cel mai bine unor astfel de cerinte, dar deocamdata, in Romania sistemele de e-learning nu sunt dezvoltate pe scara larga si sunt inca greu de implementat. Deocamdata, ceea ce corespunde unei astfel de specializari este lucrul intensiv in cadrul seminariilor in vederea cresterii capacitatii de aplicare a cunostintelor si conceptelor teoretice.
Pentru cei interesati sa acceada la acest master, care este sistemul de admitere?
Sistemul de admitere se rezuma la un interviu, ce consta in prezentarea unui eseu de maxim cinci pagini, care sa trateze o tema din resurse umane. Pe langa acesta, este necesar un CV si o scrisoare de intentie, prin care sa se motiveze dorinta de participare in cadrul unui astfel de program.
Cum va fi structurat acest master si care ar fi directiile sale generale?
Masterul este gandit in termeni modulari si cuprinde cateva teme mari si cursurile corespondente acestora. Prima tema se refera la economie si sociologie organizationala, cuprinzand astfel un curs de microeconomie, unul de finante pentru nonfinantisti si unul de psihosociologie organizationala. Dupa care, vom intra practic in temele dedicate resurselor umane cu un curs special pentru planificarea resurselor umane. Mentionez ca toate aceste cursuri vor fi sustinute in mare parte de specialisti care lucreaza in domeniul resurselor umane. Urmeaza un curs de dezvoltare si evaluare de personal, ce va include si aspecte referitoare la necesitatea formarii si analiza nevoilor de instruire si dezvoltare a personalului. Alta tema vizeaza managementul schimbarii si cel al carierei. O a patra tema se refera la sistemul de compensatii si beneficii, cursurile vizand aspecte referitoare la elaborarea politicilor salariale si la legislatia in domeniul muncii. Masterul se incheie cu o sectiune destinata comunicarii organizationale, culturii organizationale si specificitatilor organizatiilor administratiei publice, respectiv implicatiile acestora pentru domeniul managementului resurselor umane.
Cate locuri vor fi subventionate de la bugetul de stat si cate se vor plati?
Din pacate, de la buget nu am obtinut decat 8 locuri fara taxa, iar pentru locurile cu taxa, preturile aplicate sunt de 200 de euro in fiecare semestru. Inca se mai discuta existenta unei taxe suplimentare pentru materialele de studiu ce vor fi puse la dispozitia studentilor. Mai exista posibilitatea ca fiecare student sa isi procure materialele necesare in functie de disponibilitati.
Aveti parteneri straini sau colaborati cu firme internationale?
Ne-am gandit sa cream un parteneriat, dar este greu sa convingi specialistii care lucreaza efectiv in domeniul resurselor umane sa isi aloce un timp semnificativ pentru a preda in sistemul academic. Disponibilitatile de timp ale acestor specialisti sunt limitate, in special atunci cand se pune problema pregatirii unui suport de curs. Deocamdata, cei care vor preda provin din firme renumite, cum ar fi PriceWaterhouseCoopers, Lafarge, Compania de Bere Romana, precum si profesori din mediul academic. Ei vor fi secondati de doctoranzii nostrii cu frecventa care doresc sa se specializeze de asemenea in domeniul teoriei organizationale si a managementului resurselor umane.
Prin ce metode si mijloace vor putea intra participantii la master in domeniul practic al resurselor umane?
Noi speram ca – in cel de-al treilea semestru – sa putem pune la dispozitia studentilor, in special a celor care nu lucreaza inca, locuri de practica in cadrul firmelor in care lucreaza specialistii ce vor fi implicati in sustinerea acestui master. Contactul cu cei care lucreaza efectiv, dar si cu mediile organizationale concrete, va duce – credem noi – la formarea unor specialisti echipati cu instrumentele necesare unor interventii concrete.