Un nou coleg, un nou colectiv
Ne-am intrebat poate cum vor fi noii colegi, noua echipa, seful, cum ne vom intelege cu acestia. Schimbarea locului de munca este un aspect cu care ne confruntam inevitabil cel putin o data in viata si despre care nu stim decat lucruri generale, din experientele altora sau din propriile experiente. Ce se intampla atunci cand nu suntem obisnuiti cu astfel de situatii, cand nu suntem nici o persoana extrem de sociabila sau expansiva si cand nu exista nimeni care sa se ocupe de integrarea noastra in noua echipa?
In general, este bine, ca intr-o prima etapa, sa ne acordam noua insine si celorlalti un timp de acomodare, de cel putin o luna, timp in care se pot sedimenta preferinte, respingeri, in care pot fi observate relatiile de putere, formale si informale, in care noul venit isi gaseste un loc intr-o structura mult mai complexa decat ceea ce se vede la prima vedere. Este absolut normala o reactie de respingere sau de suspiciune din partea echipei la inceput, in fata unei schimbari, mai ales din partea persoanelor afectate direct de noul venit. Aceasta reactie de respingere poate fi perceputa direct sau poate fi mai subtila, manifestata prin indiferenta, prin marginalizare, prin excludere voita sau nu de la anumite activitati de grup.
Dar puteti gasi, desigur, si aliati, persoane deschise sau doar curioase care va pot sustine la un moment dat. Nu uitati de secretare si de portari, uneori par a fi cei mai importanti angajati intr-o firma, prin relatiile pe care le au si prin informatiile pe care le detin. O prea stransa legatura cu liderul formal poate genera suspiciune. Cautati insa liderul informal, el va poate ajuta. In general, o atitudine degajata, amabila cu toata lumea, modesta si vesela poate conta foarte mult. Nu uitati sa zambiti cat mai des, sa nu puneti prea multe intrebari personale sau sa va expuneti prea mult viata personala. Nu va bazati prea mult pe prima voastra impresie.
In legatura cu comportamentul non-verbal, este foarte importanta distanta pe care o pastrati fata de ceilalti. O distanta prea mare va va face sa fiti perceput ca rece, arogant sau izolat, o distanta prea mica s-ar putea sa provoace iritare sau respingere. Pentru inceput, este de preferat sa va mentineti in limitele zonei sociale (1,22- 3,5 m), dupa care, in masura in care relatiile devin mai stranse, puteti trece spre zona personala (46 cm- 1,22m).
La prima intalnire si la prima strangere de mana se pot transmite, la nivel inconstient, mesaje de dominare, supunere sau de egalitate. Mesajul de dominanta si de preluare a controlului apare in mana intinsa cu palma in jos, iar mana intinsa cu palma in sus transmite supunere si incredere. Mai mult, urmarind gesturile unei persoane, va puteti da seama daca este vorba de o persoana expansiva, careia ii place sa domine si care nu ar accepta concurenta sau daca persoana respectiva este lipsita de incredere in sine, iritata, foarte dinamica sau lipsita de vlaga. Linia trupului, a umerilor, a gatului au si ele cota lor de importanta. Modul in care ne aplecam catre sau ne distantam de partener transmite disponibilitate sau nepasare. Linia coloanei si linia umerilor, ca si faptul ca stam in picioare sau asezati pot umili sau domina, pot crea un raport de egalitate sau pot indica dominare sau supunere.
Nu uitati, de asemenea, de prima impresie pe care o puteti face prin imbracaminte, tinuta, autoturism, accesorii folosite, aspectul mainilor, parfum etc.
Foarte importanta este si fizionomia. O figura deschisa, zambitoare poate face minuni. Pe de alta parte, puteti citi pe fetele colegilor dispozitia lor de moment si gradul de aprobare sau dezacord (expresia fetei, culoare, grad de congestionare a tenului). Nu ignorati gesturile prietenesti, bataile pe umar sau zambetul incurajator. Acordati atentie (moderata insa!) incruntarilor, raspunsurilor seci sau gestului unei persoane de a se distanta fizic; inseamna ca trebuie sa gasiti o alta cale de comunicare.
Asadar, nu ignorati importanta comunicarii non-verbale in procesul de integrare intr-o noua echipa si, mai mult, folositi-va de ea!