Un fenomen ce apare atunci când există o deconectare între organizație și persoană
Și anume, apare atunci când există o deconectare între organizație și persoană, cu privire la ceea ce a fost numit „cele șase arii ale vietii la serviciu: volumul de munca, controlul, recompensa, comunitatea, dreptatea, și valorile”.
Desi burnout-ul este de obicei corelat cu munca în exces, cea mai mare parte a burnout-ului este corelata in SUA cu intreprinzatorii individuali! În fapt, unele țări, în special din Europa, au inclus stresul la locul de muncă și burnout-ul în sănătatea ocupațională și standardele de asigurare, făcând responsabile organizațiile de prevenirea și tratamentul aceluiași burnout.
Au fost sau nu au fost
"Angajatul își justifică burnout-ul cu 20% mai multe cauze interne decât atunci când judecă burnout-ul altora. Aproape 3,2 milioane de francezi sunt expuși riscului de burnout, potrivit companiei Technologia, în timp ce agenția națională Public Health France are doar 30.000 de cazuri de burnout”, notează Le Monde.
Mai precis, Le Monde notează că, bazându-se pe Burnout Inventory Job – un chestionar elaborat în 2016 de către trei cercetători (Moira Mikolajczak, Thomas Pirsoul, Isabelle Roskam) de la Universitatea Catolică din Louvain (Belgia) pentru a evalua riscul de burnout, Moodwork a lansat dispozitivul testmyburnout.com la sfârșitul anului 2017, permițând fiecărui angajat să se autoevalueze. În iunie, mai mult de 7.000 de persoane și-au exprimat convingerea că au fost (sau nu au fost) în “starea de burnout“și au răspuns la o serie de întrebări privind volumul lor de muncă, relațiile cu colegii, memoria, somnul etc. (https://www.lemonde.fr/emploi/article/2018/07/09/burn-out-pourquoi-les-s…).
Oricum ar fi, adevărul este că despre stres și despre efectele sale asupra corpului se vorbește de zeci de ani, însă cercetările științifice sunt încă puține.