Un american a inventat generatorul de discursuri politice
Discursurile politice sunt pline de clișee, expresii care se repetă. Folosirea acestora depinde, e adevărat, de partidul căruia îi aparține vorbitorul. Poate că în România politicienii își mai permit, uneori, să fie spontani, dar în Statele Unite sau în Franța echipele de comunicare au recunoscut că au „elemente de limbaj” pregătite în avans pentru anumite ocazii.
Pasul următor, de asamblare a acestor „cărămizi” într-un tot cu semnificație a fost făcut de Valentin Kassarnig, student de la Universitatea din Massachussetts. Potrivit blogurilor Le Monde, acesta a folosit discursurile livrate în Camera Reprezentanților pentru crearea automată de noi discursuri. Algoritmul scris de acesta generează texte în funcție de apartenența politică și opinia vorbitorului asupra proiectului de lege vizat.
Baza de date a inclus 3.857 de discursuri susținute în 53 de dezbateri din Camera Reprezentanților, în 2005. Pentru fiecare secvență de șase cuvinte, sistemul calculează probabilitatea de apariția a celui de-al șaselea în funcție de cele cinci precedente. Studentul a ținut cont și de faptul că un anumit cuvânt are o probabilitate mai mare să apară într-un discurs republican decât într-unul democrat. El precizează că pentru generarea discursului, trebuie specificat partidul politic și votul final urmărit.
Generatorul lasă încă loc de multă muncă, dar el reprezintă totuși un început. Americanul sugerează că algoritmul lui poate fi folosit pentru a genera alte tipuri de texte, inclusiv articole, în cazul în care în baza de date sunt adăugate texte pe același subiect. Tocmai pentru că mai e mult de muncă până în momentul în care algoritmul va putea rivaliza cu un om, Valentin Kassarnig a pus codul sursă al generatorului său pe platforma GitHub. „Încurajăm pe toată lumea să încerce să-l utilizeze, să-l modifice și să-l îmbogățească. Comentariile și ideile pentru îmbunătățirea proiectului sunt binevenite”, a spus Valentin Kassarnig.