Turisti protejati
Noile norme ar trebui sa asigure protectia consumatorilor in aceeasi masura in intreaga Uniune si sa creeze conditii de egalitate pe piata produselor cu drept de folosinta pe durata limitata. Potrivit directivei, cumparatorii de astfel de produse au dreptul de a se informa prin intermediul unui prospect, inainte de semnarea unui contract. Obiectivul acestei noi initiative este de a consolida increderea consumatorilor in industria produselor cu drept de folosinta pe durata limitata si de a elimina de pe piata comerciantii fraudulosi, care discrediteaza operatorii economici legitimi si cauzeaza probleme consumatorilor. De asemenea, au fost propuse noi reglementari si in privinta bunurilor mobile si a produselor de vacanta pe termen lung.
Romanii nu merg cu yaht-ul
Sejururile petrecute pe diverse ambarcatiuni sunt foarte populare peste granita, multi dintre turisti preferand intimitatea unui concediu petrecut pe o ambarcatiune. In Romania insa, situatia este alta. Chiar daca acest gen de pachet de vacanta este inclus in multe oferte, interesul romanilor pentru ambarcatiuni este destul de scazut. "Desi a crescut numarul turistilor care isi petrec vacantele in afara granitelor tarii, inclusiv interesul pentru inchirieri de vile sau case de vacanta, romanii nu sunt obisnuiti cu acest tip de sejur. Inchirierea de ambarcatiuni pe rauri din Europa este prezenta in oferta noastra de cativa ani. Am oferit turistilor acest tip de vacanta si inainte de integrarea in Uniunea Europeana, insa nu am avut foarte multi clienti. Am continuat promovarea acestor servicii turistice si in aceasta vara, avand chiar un spatiu suficient de mare in catalogul de vara. Pentru a inchiria o barca e necesar permisul auto, iar apa si combustibilul sunt incluse in pret. Preturile incep de la 750 euro pe saptamana. Oferta li s-a parut multora interesanta, o noutate pentru piata turistica romaneasca, dar vanzari efective nu au fost foarte multe", marturiseste Gabriela Brindusa Fendu, Head of Research&Development, Perfect-Tour.
Protectia consumatorului
Intrucat acest segment nu este foarte cunoscut in Romania, la Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania nu au fost inregistrate reclamatii in acest domeniu, al inchirierilor de ambarcatiuni. Cele mai frecvente cazuri cu care se confrunta acest serviciu sunt din zona turismului, mai precis, nerespectarea conditiilor de cazare si a intervalelor orare stabilite in ceea ce priveste transportul. "Reclamatiile primite de A.N.P.C.P.P.S. Romania de la inceptutul anului 2007 pana acum au vizat: conditiile improprii de cazare, calitatea alimentelor, nerespectarea contractului (modificarea datei de plecare cu doua – trei zile inainte, nerespectarea clasificarii locurilor de cazare). De asemenea, au fost primite reclamatii pentru probleme conexe serviciilor turistice, respectiv transportul aerian – distrugerea bagajelor, nerespectarea orarului sau anularea curselor", declara Florina Anca, reprezentant A.N.P.C.P.P.S. Romania.