Transmisiune în direct. Cel mai urmărit fenomen ştiinţific: Eclipsa totală de Soare, vizibilă din Statele Unite
Astfel, americanii, şi nu numai ei, aşteaptă, fascinaţi, marea eclipsă de soare de luni, oraşele aflate pe ruta eclipsei devenind neîncăpătoare. Madras, un mic orășel din Oregon, e printre primele locuri de unde va fi vizibilă eclipsa totală de soare. S-au pregătit şi parcurile zoologice din toată America, pentru că bezna din plină zi va influenţa comportamentul animalelor.
Cel mai mediatizat show astral
Marea eclipsă americană, după cum a fost denumită, va fi cel mai urmărit fenomen ştiinţific, conform previziunilor CNN, depăşind în audienţă primul pas al omului pe Lună.
Puteţi vedea marea eclipsă de soare americană, luni seara, în direct, la TVR, Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov şi Marc Ulieru fiind cei care vor prezenta fenomenul cu cea mai bună vizibilitate. Eclipsa va traversa America de la Vest la Est, străbătând 14 state americane, pe o bandă cu o lungime de peste 4.000 km şi o lăţime de circa 100 km, iar echipa care va transmite pentru TVR a ales să va observe fenomentul din Casper, statul Wyoming, aflat în top 5 locuri avizate pentru acest eveniment. De altfel, în acelaşi loc de observaţie va fi şi o echipă NASA, care va transmite live fenomenul, transmisie care, de asemenea, va putea fi vizionată la TVR.
„Promitem o relatare completă şi frumoasă despre o aventură care, dincolo de eclipsă, are şi vizite în laboratoare, universităţi, în locuri deosebite în care elitele Pământului creează paşii spre progres”, a declarant Alexandru Mironov, înainte de plecarea în SUA, potrivit stiri.tvr.ro.
Punctul de maxim al eclipsei – faza de eclipsă totală – va avea loc la ora 20.43, ora României şi va dura 2 minute şi 24 de secunde. Însă, pentru a putea urmări toate fazele fenomenului, Televiziunea Română va transmite în direct momente ale Marii eclipse americane pe TVR 1, începând de la ora 19.22 până la 22.09.