Tradiție, serbare și primul cabernet produs în plantația de la Aliman
Din punct de vedere meteorologic, anul 2010 nu a fost unul bun pentru viticultură, producția fiind deopotrivă slabă cantitativ și calitativ. În privința producției de la Aliman, selecția riguroasă a strugurilor, atât în vie cât și în cramă, a dus, în final, la o recoltă de doar 500 kg la hectar, însă de o calitate excepțională. Primul vin din recolta acelui an, care este supus atenției publicului, este ALIRA Cabernet Sauvignon 2010, urmând ca mai târziu să fie lansat și ALIRA Merlot 2010.
„După succesul obținut de ALIRA Merlot 2009 a venit timpul să scoatem pe piață și un Cabernet obținut în via noastră din Dobrogea. Cei care vor degusta acest vin nou vor remarca culoarea intensă. Senzația olfactivă este dominată de note de zmeură sălbatică și coacăze. La gust, atacul este fructat, catifelat, susținut de structura taninică. Finalul este lung, cu tanini specifici Cabernet-ului. Acest vin necesită păstrare la sticlă pentru o vreme și are un potențial excelent de învechire.”. – Marc Dworkin, Creatorul vinurilor ALIRA, oenolog de renume internațional.
ALIRA Cabernet 2010 este un vin pemium destinat rețelei HORECA, adică va fi găsit în restaurante, cafenele și magazine de specialitate. Din acest sortiment au fost produse mai puțin de 20 000 butelii de vin. Compania WineRo respectă politica cu care și-a obișnuit consumatorii – raport calitate-preț foarte bun.
Specificul meteorologic al anului 2012 a făcut ca recoltatul viei la Aliman să înceapă mai devreme decât în anii precedenți. Astfel există deja date concrete privind calitatea strugurilor culeși „2012 a fost un an dificil cu înghețuri iarna și secetă în sezonul cald, însă, în pofida acestor dificultăți, vom putea produce un vin de o calitate mai bună decât in 2011, chiar dacă volumul va fi mai mic. În acest an, pentru prima dată, vom produce un ALIRA Rose din 70% Cabernet și 30% Fetească neagră” – Pierre-Marie Renaud, oenolog WineRo.
Pe lângă lansarea ALIRA Cabernet 2010, pentru 2012 a fost planificată și deschiderea cramei de la Rasova, județul Constanța. În acest moment, sunt finalizate procedurile de atribuire a contractelor de servicii de proiectare si consultanță, precum și a contractului de execuție lucrări. Totodată, sunt încheiate cu ofertanții câștigători, în urma organizării licitațiilor de atribuire, o parte din contractele aferente achiziționării bunurilor ce fac obiectul proiectului.
”Ce ne-a ținut în loc cu construcția cramei este înăsprirea condițiilor de creditare, consecință a modificării reglementărilor în domeniul politicii monetare. Astfel, a fost îngreunată si prelungită analiza dosarului de credit depus de catre noi, în vederea obținerii fondurilor pentru implementarea proiectului. În acest mod, până la data prezentă, cheltuielile aferente inevestiției, cheltuielile operaționale și de regie au trebuit a fi suportate de către societate strict din fondurile proprii.” – Ghenadie Bobeică, administrator WineRo.