Tinerii se simt mai singuri decât pensionarii
Anii petrecuți în câmpul muncii înseamnă o împărțire permanentă între viața de la birou și cea de acasă. Paradoxal, cu toate că sunt tot timpul în mijlocul unei mulțimi de oameni, cei care muncesc tind să se simtă mai singuri decât cei în vârstă.
Citește și O nouă Apocalipsă pe piaţa muncii? De la şomaj la prea multe joburi
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, cei ieșiți la pensie sunt adesea portretizați drept oameni cu probleme de sănătate, care se zbat între izolare și sărăcie. În ciuda acestui aspect, ei sunt mai fericiți decât restul populației.
Această descoperire sugerează că oamenii, cu cât înaintează în vârstă, cu atât sunt mai mulțumiți de viața pe care o au. Astfel, 44% dintre pensionarii cu vârsta de până la 79 de ani și 38% dintre cei cu vârsta de peste 80 de ani, pe o scară de la 1 la 10, și-au evaluat fericirea aproape de maximum. În ceea ce privește populația aptă de muncă, cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 de ani, doar 32% dintre ei au putut spune că sunt atât de fericiți.
Citește și Ce joburi ne vor fura roboţii
Procentele sunt similare și pentru gradul de mulțumire al oamenilor referitor la viața pe care și-au clădit-o. În timp ce pensionarii au un nivel ridicat de satisfacție în ceea ce privește viața de familie și cea socială, cei care sunt în câmpul muncii au declarat că se simt singuri, ceea ce sugerează că nu își percep colegii de birou drept prieteni.