Timpul – prieten sau dusman?
In orice companie, indiferent de marimea ei, se vorbeste astazi despre posibilitatile de alocare a timpului in cel mai eficient mod posibil, avandu-se mereu in vedere obiectivele urmarite si varietatea posibilitatilor de atingere a acestora. Oamenii care au reusit sa introduca un eficient management al timpului in companiile lor au obtinut rezultatele scontate si alaturandu-se specialistilor din acest domeniu cauta sa impartaseasca celorlalti din experienta lor si sa gasesca noi modalitati de gestiune a timpului, adaptabile oricaror companii.
In lupta cu timpul, principala atentie a managerului de astazi trebuie orientata spre alegerea prioritatilor, iar pentru aceasta este necesar sa se tina cont de specificul activitatii desfasurate, nivelul de management la care se afla si oamenii care alcatuiesc echipa. Specificul activitatii determina o paleta larga de activitati ce trebuie realizate, mai mult sau mai putin importante, dar care impreuna conduc la atingerea obiectivelor organizatiei. Nivelul de management la care se afla persoana in cauza determina selectarea dintre aceste activitati doar a celor care sunt compatibile cu formarea profesionala, experienta si gradul de autonomie in luarea deciziilor, iar calitatea oamenilor ce formeaza echipa de lucru ne indica posibilitatile de delegare a sarcinilor catre acestia.
One Minute Manager
In literatura de specialitate, conceptul „One Minute Manager” indica un model ideal de management eficient spre care tind toti managerii de azi. Orientarea managerului atat catre oameni, cat si catre rezultate, impune existenta unui management riguros al timpului impartit intre cele doua componente. Trebuie retinut ca nu este suficient sa acoperi amandoua laturile prezentate mai sus pentru a deveni un manager eficient, ci trebuie sa te orientezi spre fiecare componenta atunci cand este absoluta nevoie, adica „sa faci lucrul potrivit la timpul potrivit”.
Aceasta varianta de management este destul de simplista, inlaturand multe dintre necunoscutele cu care ne confruntam in practica, insa tocmai in acest mod se doreste sa se scoata in evidenta pasii de urmat pentru a implementa un management eficient al timpului:
- Sa ne stabilim de la inceput obiective clare, care sa poata fi urmarite (start with the end in mind);
- Sa ierarhizam prioritatile in atingerea acestor obiective;
- In respectarea prioritatilor stabilite, sa cautam sa facem ceea ce trebuie atunci cand trebuie (put the first things first).
Stephen R. Corvey in cartea sa „The 7 Habits of Highly Effective People”, vorbind despre time management, face o distinctie clara intre activitati urgente si activitati importante, precizand totodata ca este necesara clasificarea lor dupa aceste criterii pentru a ne putea stabili mai eficient prioritatile.
Incercand sa urmam pe cat posibil acesti pasi in activitatea de zi cu zi si sa introducem o ordine in viata noastra profesionala, vom putea observa cum timpul se transforma incetul cu incetul din dusman in aliatul nostru.