„Timbrul verde”
Potrivit Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, in prezent exista trei structuri care se ocupa de colectarea si reciclarea produselor electrice si electronice. Ceced Romania se ocupa de reciclarea produselor albe si maro, adica de frigidere, masini de spalat rufe si vase, aparate de aer conditionat, aragaze si aspiratoare. A doua structura, Ecotic, se ocupa de gestionarea produselor gri (IT), iar Reco Lamp, de echipamentele de iluminat.
Cand se vede timbrul verde
In momentul de fata, organizatiile colective sau producatorii care gestioneaza deseurile pot alege daca aceste costuri sa fie afisate separat sau sa fie incluse in pretul produsului.
Valoarea timbrului nu este fixa, aceasta fiind calculata in urma unei estimari a costurilor pe care le presupune procesul de reciclare. "Fiecare organizatie colectiva sau producator autorizat pentru desfasurarea activitatii de tratare a deseurilor de echipamente electrice si electronice realizeaza o estimare a costurilor de preluare, reciclare si valorificare a acestor tipuri de deseuri. Pe baza acestei estimari este stabilita valoarea "timbrului verde" care se adauga la costul de productie al produselor respective. Aceasta valoare nu poate depasi costurile reale generate de operatiunile de colectare, tratare si eliminare nepoluanta", declara Tiberiu Barbuletiu, Membru supleant al Comisiei de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara din Parlamentul European. In plus, "timbrul verde" nu este impus de catre stat si nu este obligatoriu decat pentru membrii unei organizatii colective sau chiar producatorii individuali care preiau responsabilitatile de colectare si reciclare a deseurilor electrice si electronice si sunt autorizati in acest sens.
Afaceri profitabile cu deseuri
Procesul de reciclare este unul complex, insa se pare ca din ce in ce mai multe companii si-au aratat interesul pentru acest domeniu. "In fiecare luna mai apar cateva firme de colectare si macar una de reciclare. Sunt absolut convins ca importul de tehnologie in domeniu e doar o chestiune de timp, dovada fiind firmele cu capital strain interesate in investitii in acest domeniu", declara Mihai Posedaru, Director Executiv Ecotic. O parere asemanatoare are si Tiberiu Barbuletiu. "In prezent, piata tehnologiei de reciclare din tara noastra este in miscare si in plina dezvoltare. Mediul de afaceri a inceput sa sesizeze potentialul economic al produselor ce tin de protectia mediului, ceea ce demonstreaza si o oarecare schimbare de mentalitate a producatorilor in ceea ce priveste conceptul <
Reciclatul la romani
Pe langa materialele care trebuie colectate si reciclate, autoritatile, firmele si organizatiile din domeniu mai au un dusman de temut: mentalitatea romanilor si prostul obicei de a lasa astfel de obiecte in locuri nepermise. "Educarea se poate face prin forta (pe o perioada mai lunga, in care le repetam obsesiv cetatenilor ca daca arunca TV-ul in spatele blocului, ii vad vecinii si primesc o amenda mai mare decat impozitul pe apartament) sau cu frumosul: importatorii impreuna cu detailistii lanseaza oferte promotionale prin care daca aduci un aparat TV uzat, chiar defect, primesti o reducere de 150 lei (cazul in care cumperi o plasma sau un TV cu LCD e un exemplu absolut real)", sustine Mihai Posedaru. Ugur Kayali, Manager General al companiei Arctic, considera ca daca populatia va fi informata, oamenii nu vor arunca in locuri publice produsele pe care nu le mai folosesc. "Sunt sigur ca nici o persoana nu va arunca ceva in locuri publice daca va fi informata despre sistemul colectiv", declara Ugur Kayali. O alta opinie care sustine faptul ca succesul gestionarii deseurilor depinde in mod direct de comportamentul individual vine din partea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). "Mentalitatea cetateanului de rand trebuie schimbata avand in vedere ca succesul gestionarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) depinde in mod direct de comportamentul fiecaruia dintre noi. Colectarea selectiva a acestor deseuri in locurile special amenajate in acest sens reprezinta primul pas realizat pentru reciclare. Astfel, putem identifica diferite grupuri pentru care o anumita motivatie poate sa primeze fata de altele. Aspectele motivationale pot fi de ordinul protejarii mediului si a sanatatii umane, de ordin financiar sau coercitiv, prin informari asupra penalitatilor prevazute de legislatia din domeniu", declara Valentin Blanaru.
Resursele planetei si constiinta eco
O alta opinie ne indreapta atentia spre resursele planetei si modalitatile prin care fiecare dintre noi putem sa prevenim un posibil dezastru. "In primul rand, romanii trebuie sa devina constienti ca resursele planetei sunt in curs de epuizare si ca fiecare poate contribui la protejarea mediului prin mici schimbari in viata de zi cu zi. In acest sens, campaniile nationale de informare si educare privind sortarea selectiva a deseurilor si reciclarea lor pot fi un prim pas inainte. Campaniile de informare trebuie dublate de o comunicare directa cu cetateanul, eventual prin intermediul unor echipe locale de voluntari care sa explice oamenilor acasa, la serviciu sau la cumparaturi care sunt modalitatile de sortare si reciclare si unde pot gasi centrele de colectare cele mai apropiate. In al doilea rand, oamenii trebuie incurajati in aceasta directie prin inlesnirea efortului care ar trebui depus. Trebuie sa ne concentram pe multiplicarea centrelor de colectare si eventual pe crearea unui sistem de colectare la domiciliu, pentru ca oamenii sa nu fie nevoiti sa parcurga distante considerabile pentru a depune deseurile", declara Tiberiu Barbuletiu. Directorul organizatiei Ceced, Catalin Gurau considera ca trebuie sa se creeze o "constiinta ecologica". "Este necesar ca publicul sa intelega impactul negativ asupra mediului pe care il are gestionarea incorecta a DEEE. Este importanta crearea la nivelul consumatorilor, a unei veritabile <