Think-tank: Deficit de specialişti IT în România – Sistemul de învăţământ nu ţine pasul
Industria românească de IT este la răscruce și nu poate rămâne captivă în outsourcing, se arată într-un comunicat al INACO.
"Este singura opțiune ca să ne diferențiem și să ne asigurăm un loc relevant într-o economie globalizată care încorporează din ce în ce mai multă tehnologie, evoluează constant și rapid, cu o creștere continuă a exigențelor pentru menținerea inovației și a competitivității.
În paralel, nu vom putea evita o discuție angajată pentru legiferarea inteligenței artificiale până nu este prea târziu, pentru a evita ceea ce s-a întâmplat în domeniul Privacy & Security, după ani de zile de reguli 'gri' care au permis o serie de abuzuri. Acestea sunt rațiunile pentru care comunitatea de profesioniști INACO — Inițiativa pentru Competitivitate s-a întărit prin intrarea Irinei Vijoli, Technology Insider & Business Innovator Consultant la Microsoft", susține președintele INACO, Andreea Paul, citată de Agerpres.
În acest context, Vijoli a subliniat că perspectivele IT-ului românesc sunt "în lumini și umbre"
Ea mai consideră că la ora actuală s-a creat un deficit de resurse umane pentru că școala nu produce destui specialiști, iar cei foarte buni aleg să plece din țară în multinaționale de top care îi recrutează pe poziții creative și de cercetare-dezvoltare sau intră în centrele de suport locale ale respectivelor multinaționale, în joburi mai puțin creative, însă bine retribuite.
Reprezentantul INACO menționează, totodată, că în România o sursă importantă de inovație în IT se găsește în zona start-up-urilor. Astfel, în prezent, peste 3.500 de astfel de afaceri își testează ideile pe piața autohtonă cu scopul de a merge în final pe piețele externe cu soluții "Made in Romania".
DEFICIT DE TALENTE ÎN ROMÂNIA
Angajatorii din România se confruntă cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodată în țara noastră, potrivit unui studiu recent al ManpowerGroup pe această temă.
Mai exact, 72% dintre angajatorii din ţara noastră chestionați pentru ediția 2016/2017 a studiului declară că întâmpină dificultăți la ocuparea posturilor vacante, față de 61% în 2015.
La nivel global, suntem pe locul al treilea, după Japonia şi Taiwan.
Posturile cele mai dificil de ocupat sunt cele de meseriași calificați, urmate de muncitori, ingineri și operatori producție/ operatori CNC. În topul posturilor dificil de ocupat se regăsesc și șoferii (locul 5), personalul pentru hoteluri și restaurante (locul 6) și personalul de vânzări (deopotrivă reprezentanți, locul 8 și manageri, locul 10), dar și personalul contabil-financiar (locul 9). Personalul IT, atât programatori și dezvoltatori, cât și administratori și manageri, este pe locul 7 în topul dificultăților, în scădere față de locul 5 ocupat în ediția anterioară a studiului.
Angajatorii consideră că principalul motiv pentru care ocuparea acestor posturi vacante prezintă dificultăți este lipsa candidaților disponibili, altfel spus numărul redus de candidați, identificat drept cauză a deficitului de 35% dintre angajatori.
21% spun că este vorba de lipsa competențelor specifice rolului (hard skills), iar 18% menționează lipsa de experiență practică. În ediția anterioară (2015), principala cauză identificată de angajatori era lipsa competențelor specifice rolului (hard skills), menționate de 48% dintre angajatori, deficitul numeric de candidați fiind pe locul 2, menționat de 37%.