Terapia în faţa căreia stresul nu are nicio şansă
În 2012 a fost lansat de către o companie farmaceutică un concurs de proiecte care viza terapia prin artă și implementarea ei în cinci spitale din România. Atunci, Diana Buluga, Manager și actor Create.Act.Enjoy, alături de colegii ei, a structurat primul său proiect de terapie prin artă, gândindu-se în primul rând la nevoile pacienților internați. Prin acest proiect au făcut în așa fel încât să fie implicați și pacienții, și personalul medical. Astfel și-au propus de la bun început să le arate ce înseamnă lumea teatrului și a filmului, avându-i pe pacienți drept protagoniști.
De asemenea, proiectul integrează și procesul de creație cu modele de consiliere și psihoterapie.
În perioada septembrie-octombrie 2012, Create.Act.Enjoy a implementat proiectul „Artă pentru viață” în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca. Inițiativă a companiei farmaceutice Servier Pharma, proiectul s-a desfășurat în 5 spitale din țară, Create.Act.Enjoy având unul dintre cele 5 proiecte câștigătoare, finanțate fiecare cu 3.000 de euro.
Scopul principal a fost acela de a implementa o metodă de terapie complementară terapiei convenționale. „Ne-am propus să creăm o alternativă a timpului petrecut în spital; să reamintim participanților că nu există o vârstă-limită pentru joacă, imaginație sau creativitate; să le readucem zâmbetul pe buze și încrederea că pot depăși momentele mai puțin plăcute prin care trec”, spune Diana.
Terapia prin artă
Dincolo de a dărui pacienților o alternativă pentru petrecerea timpului în spital, există o reală nevoie de a le oferi acestor persoane încrederea că pot face față bolii, motivarea lor pentru a urma tratamentul dat de doctori, precum și încurajarea lor pentru a conștientiza că boala este doar o etapă pe care o pot depăși. Astfel toate exercițiile Create.Act.Enjoy aveau scopul de a transmite energie pozitivă și de a induce o gândire pozitivă, terapia prin artă fiind complementară terapiei clasice.
„De obicei atelierul debuta cu câteva jocuri de cunoaștere – cine ești, ce pasiuni ai, ce visuri ai, ce planuri; apoi urmau discuțiile libere pe teme impuse – fotografii sau picturi celebre pe baza cărora construiam poveștile personajelor; partea a doua a atelierului se axa pe exerciții active – pantomimă, confecționarea de marionete, desene tematice, improvizație, scrierea de scenarii și jucarea lor etc.”, completează Diana.
„Terapia prin artă mai înseamnă, așa cum îmi place mie să o numesc, o medicamentație a sufletului.”
„Un zâmbet pentru fiecare”
Echipa proiectului de terapie prin artă „Un zâmbet pentru fiecare”, desfășurat anul acesta la Spitalul Clinic de Recuperare, a fost formată din membrii companiei independente de teatru și film Create.Act.Enjoy – Diana Buluga, Raluca Lupan, Mihail Onaca (actori), Alexandra Felseghi (regizor de teatru), Cristian Pascariu (regizor de film) și Alin Barbir (fotograf). Pe parcursul scrierii proiectului, dar și pe durata implementării lui ne-a fost alături Ciprian Morcan (consultant la Hygia Consult).
Grupul-țintă a fost constituit din pacienții internați pe perioada proiectului. Media de vârstă a fost între 40 şi 50 de ani, însă au lucrat cu pacienți cu vârste cuprinse între 5 și 81 de ani; de asemenea, au interacționat și cu personalul medical, în limita timpului lor disponibil.
Reacțiile pacienților
„În primul rând, s-a observat o schimbare majoră față de acum doi ani, în ceea ce privește interesul pacienților pentru astfel de ateliere. Cred că a ajutat foarte mult și faptul că pe coridoarele spitalului există o expoziție de fotografie din atelierele desfășurate în 2012, unde se observă foarte bine energia pozitivă și bucuria pacienților de a fi alături de noi. Când intră în sala de „bună dispoziție”, așa cum am numit-o noi, sunt ușor timizi, dar foarte curioși. După 10-15 minute, atmosfera se destinde, încrederea crește, iar creativitatea pune stăpânire pe toți participanții”, spune Diana.
Din păcate, receptivitatea societății românești asupra terapiei prin artă nu se va produce în masă – nu există bani pentru ca astfel de programe să devină de interes național sau cu caracter regulat. Însă „știu foarte bine că un pacient care iese mulțumit de la atelierele noastre și care realizează care sunt beneficiile terapiei prin artă va convinge 2-3 alți pacienți să participe. Exact asta s-a și întâmplat. După prima zi, pacienții au mers în saloane, au povestit, iar numărul lor a crescut”, afirmă Diana.
Proiectele asociației vor continua pe măsură ce primesc finanțări. „Noi înscriem proiectul la cât mai multe sesiuni de finanțare, dorindu-ne foarte mult continuitatea și dezvoltarea lui, poate chiar extinderea la alte spitale din Cluj-Napoca sau din țară”, spune Diana.
Vor continua să producă spectacole de teatru. „Momentan există două astfel de proiecte în lucru: un one man show al meu și un recital pregătit de Alexandra Felseghi. Colegul meu, Cristian Pascariu, lucrează la un scenariu de lungmetraj”, completează Diana. De asemenea, își doresc foarte mult să continue proiectele inspirate de comunitate și realizate cu ajutorul lor, precum și atelierele de teatru pentru copii și adulți.