Tehnologiile emergente schimbă clasicele joburi în IT
Piața IT este foarte competitivă, standardele de lucru și calitatea resurselor umane sunt asemănătoare în România cu cele din piețele din țările dezvoltate cu tradiție în IT, iar evoluția tehnologică accelerată a crescut exponențial nevoia de dezvoltatori, ingineri de sistem, business analiști sau product manageri. În momentul de față,
asistăm la un raport inegal între cererea și oferta din piața muncii și la extinderea competiției pe resursele de specialiști la scară globală.
Exemple de transformare a unor joburi și de apariție a altora noi sunt nenumărate în domeniul tehnologiei. Așa de pildă, Business Analyst-ul s-a transformat în Information Architect, inginerul de sistem în arhitect de infrastructură sau de virtualizare, Web Designer-ul a migrat către UI/UX (user interface/ user experience). Profesii precum specialist GIS (Geographic Information System), operator UAV (Unmanned Aerial Vehi- cle), Tester de securitate infrastructură, dezvoltatori de IOS sau Android sunt apărute în ultimii zece ani, odată cu noile tehnologii.
Transformarea digitală prin care trec tot mai multe sectoare de activitate se resimte și în politicile de resurse umane ale companiilor. Așa a apărut nevoia de regândire a modului în care se fac evaluarea candidaților, trainingul acestora, dar și managementul carierei.
Care sunt competențele hard și so așteptate astăzi de la cei care aplică pentru joburi în IT?
În ceea ce privește competențele tehnice, sunt căutate profiluri speci ce tehnologiilor de ultimă generație, precum cloud, robotică, GIS sau SCADA. În materie de so skills, se caută oameni care să dovedească pasiune în aria lor de experiență și activitate, ușurință în integrarea și colaborarea în cadrul unor echipe eterogene, care să dea dovadă de agilitate în înțelegere și de învățare voluntară continuă, pentru care responsabilitatea lucrului bine făcut să conteze.
Alina Rădulescu, HR Director Teamnet Group, observă că transformarea joburilor a atras după sine și transformarea procesului de recrutare: companiile vin către candidat, și nu invers, cum era procesul tradițional acum 10–15 ani. „Managerii sunt mai implicați în identificarea și atragerea specialiștilor, talentelor și experților în domeniu, mai ales că nișarea joburilor a dus implicit și la cristalizarea rețelelor profesionale și de networking pe domenii. Are loc și o apropiere de universitățile tehnice, în efortul comun de formare și specializare a tinerilor în domeniul IT&C.”
În compania sa coexistă toate nivelurile de senioritate, de la doctori în robotică și specialiști internaționali în arhitectura software, Scrum Master, dezvoltatori Java până la tineri studenți la început de carieră. „Diversitatea de senioritate, de experiență, de pregătire și chiar de gen ajută la dezvoltarea unor produse inovative, la crearea și implementarea unor proiecte complexe și la dezvoltarea organizațională de la un an la altul.”
Pentru cazurile în care compania nu găsește în piață candidații pe care și-i dorește, au fost create programe proprii de dezvoltare și de reprofilare profesională. De exemplu, din Specialist Support Level 2 în Dezvoltator Java sau din Business Analyst în Product Manager. La acestea se adaugă programele gândite special pentru studenți. De exemplu, în cadrul unor sesiuni dedicate, tinerii cu potențial sunt pregătiți în programe precum: Zero to Hero, Practica Ta sau Internship, la care se adaugă și colaborări cu freelanceri.
Alina Rădulescu spune că, în perioada următoare, estimează o creștere a echipei de până la 10%. Din numărul total de angajați ai grupului, 46% sunt femei. Acestea ocupă funcții la toate nivelurile, de la execuție la team lideri și management, având vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.
„Există o ofertă de joburi pentru specialiști și profesioniști din domeniul IT, pentru roluri precum: Solution Architect, Java Developer, .Net Developer, Business Analyst, Support Specialist, Testing Specialist, Technical Team Leader, Project Manager.”
Nivelul de salarizare este peste media din piață și compania își propune să rămână parte activă din transformarea digitală. Planurile de dezvoltare a grupului în următorii cinci ani vizează Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud-Est, scopul fiind ca, până în 2020, 50% din venituri să provină din afara granițelor. De altfel, în fiecare țară unde există o subsidiară, precum Turcia, Croația sau Serbia, au angajat localnici. „De curând, am deschis o subsidiară în Elveția și ne propunem ca, până la final de an, să inaugurăm birouri și în Emiratele Arabe Unite și în Turcia (la Ankara, a doua subsidiară, după Istanbul).”
Specialistul în Resurse Umane arată că, în prezent, cele mai căutate joburi în industria IT la nivel global sunt cele de dezvoltare a bazelor de date. „Având în vedere faptul că piața muncii în domeniu este în continuă schimbare, noile tehnologii emergente transformă joburile clasice în IT și, în consecință, și abilitățile de care angajații în domeniu au nevoie pentru a face față noii realități.” Astfel, administratorii de rețea trebuie să învețe să lucreze în cloud, iar specialiștii în securitatea datelor trebuie să folosească algoritmi de Machine Learning pentru a putea să își protejeze rețelele.
Trendurile internaționale arată că, în viitorul apropiat, joburi ca specialist în algoritmi cognitivi/Machine Learning, inginer/specialist în structuri Blockchain, inginer de clustere de GPU, inginer de Virtual Reality, Internet of ings Ar- chitect sau Computer Security Incident Responder vor printre cele mai căutate în industria IT.