TEDxEroilor anunță primii speakeri confirmați
Primii speakeri confirmați ai evenimentului sunt:
Tara Skurtu – Poetă – Speaker nominalizat de către comunitate
Tara este o poetă de origine americană care locuiește în prezent în România. Ea este beneficiară a două burse Fulbright și câștigătoare a două premii din partea Academiei Poeților Americani. Poeziile Tarei au fost publicate pe plan internațional fiind traduse în șase limbi. Este autoarea plachetei Skurtu, Romania și a colecției de poezie completă The Amoeba Game.
Înainte de a ajunge în România a predat la Universitatea din Boston, a fost lector în creație literară, a predat compoziție și literatură pentru studenții încarcerați prin Programul de Educație a Penitenciarelor BU și a fost în echipa de planificare și predare pentru cursul online, „The Art of Poetry”, al lui Robert Pinsky. În prezent, ea predă creația literară în București.
Mihai Rotaru – Fondator Clever Taxi
Cu o experiență antreprenorială de peste 10 ani, timp în care a inițiat 3 companii, Mihai Rotaru este co-fondatorul Clever Taxi, prima și cea mai mare aplicație de transport din România, care a fost vândută către Grupul Daimler în 2017.
Dorind să rezolve o problema evidentă a transportului urban, Mihai a lansat în 2012 prima aplicație care își propunea să ajute oamenii să găsească cel mai apropiat taxi. Șase ani mai târziu aplicația este activa în 20 de orașe în România, a adunat peste 600.000 de utilizatori și a înregistrat peste 35 de milioane de comenzi, schimbând modul în care funcționează industria de transport urban privat.
Mihai Arsenie – Reporter TVR
Mihai, primul jurnalist cu sindrom Down din Europa acreditat la ONU, face parte din echipa de trei reporteri a emisiunii Fără Prejudecăți, o producție media care a integrat persoane cu dizabilități.
Fie că a fost vorba de cursuri de calificare în meseriile de web designer, de activități, de învățarea unei limbi străine sau de performanțe sportive la Special Olympics, el a înțeles că doar astfel va ajuta comunitatea să cunoască mai bine persoanele cu nevoi speciale și va ajuta la crearea unor punți trainice de comunicare într-o societate care să fie tot mai incluzivă.
Marc de Wit – Director of Strategic Alliances Circle Economy
Marc conduce programele de parteneriate strategice și de consultanță ale Circle Economy. El este autorul principal al raportului intitulat Circularity Gap Report, prin care propune un sistem de măsurare al circularității economiei lumii.
De când s-a alăturat Circle Economy, în 2012, a inițiat și condus peste 35 de proiecte. Doctoratul în domeniul energiei durabile îl ajută în munca sa să aducă atât o abordare orientată spre cercetare, cât și una pragmatică. În timpul în care a lucrat la inițiativele ”circulare” ale potențialilor săi clienți, succesul său a fost datorat legăturilor puternice dintre industrie și mediul academic în care a fost crescut.
Ciprian Stănescu – Fondator Innovations for Tomorrow
Ciprian este fondatorul Innovations for Tomorrow, o serie de conferințe care abordează ca subiect principal de discuție viitorul și ce va presupune acesta în dezvoltarea umanității. De asemenea, el ține cursuri de futurism la The Entrepreneurship Academy și este Partnerships Manager la Ashoka România, cea mai mare organizație globală de susținere a inovatorilor sociali.
Între 2007 și 2017 a lucra pentru Institutul Aspen România ca Director al Programelor de Leadership și Corporate Affairs și a co-fondat în 2013 Global Shapers Bucharest Hub, o comunitate a World Economic Forum. În ultimii ani a coordonat Social Impact Award, un program educațional și competiție de social business pentru tineri și Hello Tomorrow CEE, competiție globală pentru start-up-uri din domeniul științei și tehnologiei.
Vlad Căpușan – Alpinist
Un om simplu, dar cu vise mari. Muntele a fost parte mereu parte din viața lui, iar escalada a început-o la 13 ani în Cheile Turzii. Din acel moment nu s-a mai oprit. Mergând pe munte, a înțeles un lucru important – pentru el adevărata împlinire nu apare când are stomacul plin și o perna moale sub cap. Probabil cele mai memorabile experiențe au fost acelea în care a suferit cel mai mult reușind să își depășească frica și limitele.
Vlad simte nevoia de a se deconecta, de a merge cât mai departe de ceea ce cunoaște, iar muntele e locul perfect. Nu e vorba de performanță, ci de lucrurile mărunte, de sarea și piperul vieții. Acele dimineți în care bei o ceașcă de cafea fierbinte într-un bivuac rece în zăpadă, la peste 6000m. în Himalaya, serile în care, după o zi grea, împarți ultimul baton de ciocolată cu coechipierul tău, sperând că mâine va fi o zi mai bună, sau acele zile caniculare din Cheile Turzii în care vântul de vară te trezește la viață. Pe munte, el se simte acasă.
Cea de a 9-a ediție TEDxEroilor, va avea loc în 4-6 mai în Cluj-Napoca.