Succesul e al celor care nu se dau bătuţi
Cel puţin în cercurile academice americane, psihologii vehiculează ideea că numai tăria de caracter te ajută să îţi urmezi visurile, pe termen lung. Ingredientele necesare caracterului sunt autocontrolul, capacitatea de a-ţi urmări interesul, de a rezista tentaţiilor şi de a susţine un efort prelungit.
Tenacitatea te face să depășeşti perioadele de stres și să vezi orice eșec ca pe o etapă intermediară până la atingerea scopului pe care îl ai în minte.
Despre ce grad de autodeterminare vorbim? Similar cu acela de care dau dovadă sportivii maratonişti, când li s-au blocat toţi muşchii, li s-a uscat gâtul şi sunt gata să se prăbuşească, dar nu renunţă la cursă. Pe înţelesul tuturor, succesul e al oamenilor care nu se dau bătuţi.
Oamenii hotărâţi nu se tem de eşec. Le e clar că, după ce greşesc ceva, urmează şi o îmbunătăţire. Deşi suntem obişnuiţi să ne temem de greşeli şi să le evităm, progresul în orice domeniu presupune să treci printr-o serie de încercări şi eșecuri. Oamenii determinaţi greşesc, dar se scutură şi merg mai departe.
Ei sunt obişnuiţi să lucreze din greu, fără a aştepta mici recompense. Ştiţi cum recunoaşteţi un om tenace? E un om care are încredere în el indiferent de câte obstacole întâmpină și inspiră încredere şi celorlalţi.
IQ-ul, diplomele obţinute la şcoală şi funcţia pe care o deţii nu spun nimic despre cine ești cu adevărat. Oamenii vor să vadă ce poţi. Determinarea este cea care te va scoate în evidenţă – nu doar la serviciu şi în societate, ci şi în viața personală. Tărie de caracter înseamnă să te lupţi pentru valorile şi principiile în care crezi şi să nu te laşi intimidat de ce spun şi ce cred ceilalţi.
Vă amintiţi exemplele celebre? Michael Jordan a fost eliminat din echipa de baschet din liceu pentru că antrenorul său considera că nu are aptitudini. Warren Buffet a fost respins la Harvard, iar Branson a abandonat liceul. Ce s-ar fi întâmplat cu oamenii ăştia dacă s-ar fi lăsat copleşiţi de sentimentul de eşec sau de ce credeau ceilalţi despre ei?
Unele uşi ni se vor trânti în față orice am face și, per total, vom lua destule decizii proaste în viaţă. Teama de eşec ne poate încremeni în proiect. De aceea e important să o integrăm, ca fiind o parte necesară în proces şi să continuăm cursa. Curajul este asumarea fricii sau cum ar fi zis Octavian Paler, „o frică în care s-a pus ordine; ceea ce te ajută să te agăţi de partea de frică unde pierderile sunt mai mici”.