Studiu: Pragul subiectiv al saraciei, la acelasi nivel cu cel de la jumatatea anilor ’90
Venitul se afla printre cele mai slab evaluate aspecte ale calitatii vietii in Romania. 39% dintre respondenti au caracterizat veniturile familiei drept satisfacatoare, in timp ce doar 24% dintre subiecti considera veniturile ca fiind „bune” si „foarte bune”. 21% considera aceste venituri proaste, iar 14% foarte proaste.
Cand sunt rugati sa raporteze veniturile familiei la necesitatile de consum, o treime dintre respondenti declara ca nu le ajung nici pentru strictul necesar. Un sfert din esantion apreciaza ca duc un trai decent, fara insa a‐si permite achizitionarea unor produse mai scumpe.
Romanilor le este dificil sa atinga un prag ridicat al bunastarii percepute, noteaza autorii studiului. "Cei mai dificili ani au fost 1998‐1999, pentru ca, incepand cu 2003, sa fie vizibila o usoara crestere a procentului celor care apreciaza ca veniturile familiei sunt suficiente pentru un nivel de trai decent, dar fara a‐si permite ceva mai scump. Uitandu‐ne la evolutia proportiei celor care aleg varianta nu ne ajung nici pentru strictul necesar, putem concluziona ca pragul subiectiv al saraciei este la acelasi nivel cu cel de la jumatatea anilor ’90", se mai arata in cercetare.
Din datele Institutului European de Statistica (EUROSTAT) reiese ca Romania ocupa, in anul 2008, ultima pozitie, din cele 27 de tari ale Uniunii Europene, in privinta venitului populatiei. Venitul mediu disponibil de persoana pe an in Romania era de 2.323 euro, venit exprimat in euro, ca echivalent pe persoana din gospodarie. Cele mai mari medii ale venitului in UE se inregistreaza in Luxemburg (35.448 euro), Irlanda (26.808 euro) si Danemarca (26.030 euro).