Studiu: Planurile de angajare se vor diminua în primele trei luni din 2012
Previziunile de angajare se menţin la un nivel ridicat în sectorul comerţul cu ridicată şi cu amănuntul, precum şi în centrul ţării, în ciuda incertitudinii care planează asupra pieţei muncii la nivel global.
În sectorul construcţii, aproximativ o treime din angajatori plănuiesc să-şi extindă personalul, iar Previziunea Netă de Angajare (PNA) se menţine la o valoare de 6%. În cadrul studiului au fost intervievaţi 643 de angajatori români, iar unul din cinci angajatori sunt suficient de încrezători încât să-şi lărgeasca volumul de personal în primele trei luni ale lui 2012.
România a suferit o scădere de 5 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior, însă indică o creştere moderată de 8 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut.
„Intenţiile de angajare se menţin la un nivel pozitiv. Cu toate acestea, planurile de angajare se vor diminua, probabil, în primele trei luni ale anului”, a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup România. „Angajatorii sunt nevoiţi să-şi menţină competitivitatea şi deschiderea pe pieţele în care activează, având în vedere fluctuaţia privind cererea pentru produsele şi serviciile lor.”
Angajări la nivel regional
Angajatorii din şase dintre cele opt regiuni analizate se aşteaptă la creşterea numărului de angajări pe parcursul trimestrului 1, 2012. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate de angajatorii din centru (15%) şi din nord-vest respectiv (13%). Creşteri promiţătoare ale numărului de angajati sunt anticipate şi în regiunea de vest, unde angajatorii raporteaza o previziune de 11%, în timp ce în regiunea de sud angajatorii raportează intenţii de angajare caracterizate de un optimism rezervat. Totodată, angajatorii din două regiuni – nord-est şi sud-vest – anticipează previziuni de angajare cu valori negative, de -8%.
Creşteri de personal în 6 sectoare de activitate
Angajatorii din şase dintre cele 10 sectoare de activitate analizate se aşteaptă la creşteri de personal pe parcusul trimestrului 1, 2012. Cele mai optimiste perspective de angajare sunt raportate de angajatorii din sectorul comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (15%) şi din sectorul industria prelucrătoare (14%). Angajatorii din sectorul administraţie publică şi servicii sociale previzionează un climat favorabil angajărilor (12%), iar creşteri moderate sunt anticipate în sectorul construcţii (10%) conform angajatorilor. În rest, angajatorii din trei sectoare de activitate previzionează o evoluţie negativă privind angăjarile, cele mai pesimiste planuri privind oportunităţile de angajare se regăsesc în sectorul agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit (-6%).
În regiunea EMEA, tendinţele privind activitatea de angajare rămân fluctuante, angajatorii din 13 dintre cele 23 de ţări participante la studiu raportând perspective de angajare cu valori pozitive.