Studiu: În mediul urban mașina personală are un rol important în petrecerea timpului cu familia
Rezultatele studiului ISRA Center referitoare la principalele activități în familie pentru tinerii şoferi din mediul urban:
- 70% dintre familii ascultă muzică sau își fac planuri de week-end, împreună, în mașina personală, în drum spre școală sau grădiniță;
- 43% pleacă în weekend cu mașina familiei cel puțin o dată pe lună;
- 39% fac vizite rudelor sau prietenilor cel puțin o dată pe săptămână;
- 77% folosesc mașina cel puțin o dată pe săptămână pentru a merge la cumpărături cu familia.
„Tinerele familii practică un nou model de parenting implicat, care cere participarea egală a ambilor părinți și care încearcă să valorifice fiecare moment petrecut cu copiii ca o oportunitate de dezvoltare emoțională a celor mici, prin comunicare, joc și experiențe. Astfel, timpul petrecut împreună în drum spre grădiniță sau spre școală devine un moment prețios pentru familiile moderne private de timp, în care copiii și părinții se pot bucura unii de alții și pot învăța împreună.”, a declarat Ioana Bobe, sociolog ISRA Center.
Într-un top cu 147 de metropole din întreaga lume, Capitala României este pe locul 6 atunci când vine vorba de aglomeraţia în trafic iar bucureștenii petrec aproximativ anual 196 de ore din viață în mașină.
Într-un articol scris pentru Revista CARIERE Suzana Gras, psihoterapeut de familie, spune totuși că timpul petrecut cu copilul în drum spre diverse activități nu intră în categoria «timp de calitate» petrecut cu copilul.
Studiul a fost comandat de Petrom, care a lansat o campanie prin care invită românii să-și alimenteze mașina în funcție de evenimentele care au loc în viața lor: „emoții la serbare” „de furat mireasa” sau „ospețe la bunici”. Studiul a fost realizat în perioada 23 martie – 18 aprilie 2018 și include 550 de şoferi.