Studiu: de ce tot mai multe mămici aleg un loc de muncă part-time
Potrivit unui studiu prezentat în lucrarea Feminist Economics (Economia Feministă), pentru cele mai multe mame din Germania un job cu normă întreagă reprezintă un lucru ce aparține de domeniul trecutului. Studiul scoate în evidență si ruptura în politicile de familie din Germania de Est și cea de Vest. Astfel, de-a lungul timpului, tradiția mamelor care lucrează cu normă întreagă a fost erodată, practicile dominante în Occident fiind un factor care a dus la acest lucru.
"Acest model de unu şi jumătate (n.r- în care un părinte lucrează full-time, iar cel de-al doilea part-time) a devenit din ce în ce mai puternic", a spus Laura Romeu Gordo, informează Bloomberg.
Studiul mai arată că în timp ce îngrijirea copilului este din ce în ce disponibilă mamelor care lucrează, nu este de obicei suficient pentru a acoperi o zi de lucru completă. ”Multe grădiniţe şi şcoli închid după-amiaza devreme. Împărţirea orelor de lucru în cadrul aceleiaşi gospodării reprezintă un lucru bun atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, dar şi pentru economie”, a mai declarat Gordo.
Germania are, de fapt, cea mai mică pondere din familiile în care ambii părinţi lucrează cu normă întreagă, după Olanda. Aproximativ 80% din locuri de muncă part-time în Germania sunt deţinute de femei, potrivit Agenţiei Federale a Muncii. Un motiv îl poate reprezenta normele culturale, având în vedere că Germania de Est şi Germania de Vest sunt încă destul de distincte. Autorii citează un studiu care arată că în anul 2000 aproximativ 55% din populaţia din Vest considera că nu ar trebui să fie angajată mama unui copil mic, comparativ cu 36% în Est.