Studiu – Angajatii romani, coplesiti de volumul mare de munca
33,7% dintre romani lucreaza peste program des si foarte des. Aproape 17% s-au simtit coplesiti de volumul de munca, lipsa timpului facandu-i sa nu poata lua nici pauza de masa. Circa 11% au declarat ca li s-a intamplat in acest context sa-si piarda concentrarea si puterea de munca.
Cel mai mult lucreaza peste program persoanele cu varsta cuprinsa intre 55 si 65 de ani, dar si cei care sunt angajati in sectorul privat. De asemenea, campioni la ore suplimentare sunt angajatii din regiunea Bucuresti-Ilfov.
O explicatie pentru volumul mare de ore suplimentare efectuate de persoanele de peste 55 de ani sunt responsabilitatile diferite de la locul de munca, care tind sa creasca odata cu experienta in munca si deci cu varsta, apreciaza autorii studiului.
Barbatii declara mai des ca lucreaza peste program comparativ cu femeile, insa femeile sunt afectate psihologic intr-o mai mare masura: simt ca isi pierd concentrarea mai des si se simt intr-o mai mare masura coplesite de volumul de munca.
Cei care lucreaza in intreprinderi de stat sunt cei mai putin afectati de lucrul peste program sau de stres. Cele mai mari ponderi de indivizi afectati de problemele studiate se regasesc in mediul privat, dar la diferente mici de regiile autonome.
Cei angajati la negru sau cu alte forme de contract temporar lucreaza considerabil mai mult peste program, fara a se simti afectati psihologic. La nivel psihologic diferentele nu mai sunt la fel de evidente, totusi cei angajati in forme alternative par sa indice un nivel mai mare de stres.
"Functia de conducere presupune foarte des ore suplimentare (aproape jumatate dintre cei care detin functie de conducere au declarat ca stau peste program, ponderea cea mai ridicata din categoriile analizate). Puterea de concentrare si puterea de munca nu sunt insa afectate de functia de raspundere, neexistand diferente semnficative fata de ceilalti angajati", se arata in studiu.
Ancheta fost realizata pe un esantion reprezentativ pentru populatia din patru regiuni de dezvoltare: Bucuresti-Ilfov, Sud-Muntenia, Centru si Nord-Vest, pe o populatie cu varsta intre 18 si 65 de ani neinstitutionalizata, care are sau a avut experienta muncii. Esantionul are o eroare de reprezentativitate de ±1,64%, pentru un nivel de incredere de 95%. Culegerea datelor s-a desfasurat in perioada mai-iunie 2010.