Stresul poate ucide!
Dar există și vești bune: una dintre ele este că poți ieși din acest cerc vicios înainte să ajungi o epavă. Tot ce trebuie să faci este să citești mai departe niște soluții simple, dar eficiente în lupta împotriva stresului.
1. Caută-ți un „sponsor”
Nu vă gândiți la intrepretarea ad litteram din zona marketingului, ci mai degrabă la cea din zona grupurilor de sprijin. Atunci când simți că nu mai faci față presiunii cauzate de stres, încearcă să vorbeși cu cineva. Este primul, dar și cel mai important pas către vindecare. Găsește un coleg de la muncă care poate înțelege clipele de coșmar prin care treci și care poate a avut același experiențe ca tine și a ieșit la liman. Povestește-i prin ce treci, care sunt problemele cu care te confrunți și angoasele care nu te lasă să dormi noaptea.
Citește și Femeile, de două ori mai predispuse la stres decât bărbații
Golește-ți mintea măcar o dată pe săptămână de gândurile negre. Ventilează-ți un pic creierul și nu te lasă intoxicat de propriile angoase. De asemenea, ajută mult să-ți rogi colegul să îți țină o evidență a stărilor prin care treci și întâlnește-te cu el în mod regulat. Jumătate din bătălie este astfel câștigată. Ține minte: nu trebuie să-ți înfrunți demonii de unul singur. Caută-ți aliați!
2. Ia o pauză prelungită
Acest pas va necesita puțin mai multă muncă, ceea ce nu e chiar amuzant atunci când vrei să scapi… de muncă. Dar merită. Conceptul de an sabatic a păstruns puternic și în cultura noastră organizațională și mulți angajați care lucrează în corporații au ales să își ia o pauză prelungită. De aceea, dacă te decizi să faci așa ceva, fii sigur că o faci bine. Lasă-ți telefoanele acasă, nu te duce să-ți petreci timpul liber într-un loc aglomerat și încearcă să nu-ți iei până și în vacanță problemele de la muncă.
Folosește-te de timpul pe care îl ai la dispoziție ca să identifici ce anume îți cauzează stresul și cum ai putea să scapi de el, odată întors la muncă. Relaxează-te! Acesta este cuvântul de ordine.
3. Analizează-te riguros
Aici nu discutăm doar despre introspecție sau meditație. Chiar dacă unele tehnici pot ajuta în lupta ta împotriva stresului, ele nu îți oferă și toate răspunsurile. Cunoaște-ți în profunzime problema. Concret, mergi la un doctor și fă-ți un set complet de analize ca să vezi unde te afli din punct de vedere al sănătății. Folosește toate aceste informații despre tine ca un punct de start în noua ta acțiune de combatere a stresului.
Citește și Elimină-ți cel mai de temut dușman
Monitorizează-ți cât de des posibil semnele vitale, pulsul, presiunea sangvină sau bătăile inimii. Atunci când știi unde te afli, știi și ce să faci pentru a-ți îmbunătăți performanțele. Setează-ți niște obiective clare și monitorizează-ți constant progresul.
4. Îndepărtează cauza stresului
Fie că înveți să spui mai des un „NU” răspicat, fie că pur și simplu ocolești problemele care îți dau bătăi de cap, trebuie să scapi de sursele de stres. Trebuie să te educi în sensul acesta sau toate soluțiile de moment nu vor ajunge niciodată la stadiul de soluții pe termen lung. Încearcă să discuți cu șeful care îți tot aduce taskuri în plus. Dacă nu merge, încearcă o schimbare de mindset.
Nu te mai gândi la ce te așteaptă la birou ca la niște probleme insurmontabile, ci ca la provocări cărora le poți face față. Atacă fiecare subiect punctual și pune un picior în fața celuilalt. Uneori, ajută să vezi imaginea de ansamblu, dar alteori este mai bine să nu descoperi prea mult. Oricare ar fi metoda ta, scopul este clar: îndepărtează pe cât posibil cauzele.