Stresul nu este un factor negativ
Pe parcursul întregii zile speakerii şi participanţii la forum au căutat răspunsuri la întrebarea lansată de organizatori şi au identificat metode inteligente de a implementa programe de Învăţare şi Dezvoltare în cadrul companiilor din România.
Profesioniştii în resurse umane din cele mai mari companii de pe piaţa românească de business au oferit soluţii menite să convingă antreprenorii din România că un departament de L&D este extrem de eficient în atingerea obiectivelor strategice ale organizaţiei. De asemenea, speakerii evenimentului au ţinut să puncteze faptul că nu e nevoie să creezi un astfel de departament dacă nu ştii să descoperi ce nevoi de învăţare are fiecare angajat în parte pentru a se dezvolta şi pentru a aduce rezultatele scontate într-o companie.
Stanimira Georgieva, Unicredit Consumer Financing IFN, este de părere că „firmele româneşti au nevoie de un departament de Leadership and Development, însă specialiştii în HR trebuie învăţaţi cum să ceară acest lucru unui antreprenor român. Dacă unui manager nu i te prezinţi cu calcule şi rapoarte bine delimitate, el nici nu vrea să audă de un alt departament. Mai mult, trebuie să ne gândim cum să ne dezvoltăm împreună, să aflăm nevoile fiecărui individ în parte şi să progresăm împreună, pentru că la final suntem de fapt unul singur“. La sfârşitul zilei, Stanimira a concluzionat: „Trebuie să închizi un departament de Leadership and Development dacă acesta nu adaugă valoare“.
Tot în cadrul evenimentului desfăşurat în prima zi au avut loc şi şase workshopuri ce au încercat să formeze obiceiuri de relaxare la locul de muncă, să propună instrumente de self-improvement şi să dezvolte modalităţi noi de eficientizare a muncii de HR.
“Stress management”, unul dintre workshopuri, – i-a ajutat pe participanţi să conştientizeze care este cauza principală a stresului, cum se răsfrânge acesta asupra corpului şi, mai ales, cum îl putem combate. Tehnicile dezvăluite de trainer-ul Nicolae Anghelescu au dezvăluit care sunt modificările ce se petrec la nivel de individ, cu ajutorul unei simulări a unei situaţii de panică: „Stresul nu este un factor rău în viaţa noastră, el devine nociv când nu ne mai putem stăpâni sau în combinaţie cu oboseală, surmenajul. Gândiţi-vă că dacă nu ar exista o doza de stres în viaţa noastră nu ne-am dezvolta instinctele de supravieţuire.
Stresul este sursa care ne impulsionează, ne motivează“, susţine Nicolae Anghelescu. La sfârşitul workshop-ului, participanţii au plecat cu un set bine stabilit de soluţii împotriva stresului, cum ar fi: discuţiile cu prietenii, care te pot stimula să-ţi defulezi angoasele, sărituri ca mingea pe vârfurile picioarelor pentru a te detensiona, masarea urechilor şi tehnica de relaxare Schultz.
Busines-Edu Forum 2011 este un eveniment esenţial pentru orice specialist în learning & development, din companii multinaţionale sau companii de consultanţă. Cu o expertiză de peste şapte ani, evenimentele Busines-Edu sunt oportunităţi eficiente pentru a lua decizii despre soluţiile de learning care îţi vor aduce succesul.