Statele UE impun conditii la angajare
Potrivit Departamentului Afacerilor Europene, in cazul profesiilor pentru care nu s-a adoptat un act comunitar specific, dar care sunt reglementate la nivel national, se aplica prevederile sistemului general de recunoastere a calificarilor profesionale, care stipuleaza ca, in caz de diferente substantiale intre formarea detinuta de solicitant si cea existenta in statul membru de destinatie, autoritatile acestui stat pot impune masuri compensatorii.
Restrictii pe piata muncii in UE
Se pare ca pentru restul profesiilor, statele UE au dreptul de a testa calificarea solicitantului si de a respinge recunoasterea diplomei, daca in urma evaluarii, candidatul nu corespunde cerintelor angajatorului. Europarlamentarul Monica Iacob-Ridzi a declarat ca in cadrul Directivei 36/2005 exista cateva sisteme de recunoastere a calificarilor profesionale. In cazul in care accesul la o profesie este conditionat de o calificare profesionala, atunci autoritatea competenta din acel stat UE trebuie sa permita accesul la acea profesie, indiferent de nationalitatea solicitantului, cu conditia existentei unui atestat al respectivei calificari. Daca acest acces nu este conditionat de o calificare profesionala, cel care doreste sa obtina recunoasterea calificarii trebuie sa dovedeasca faptul ca are experienta de minimum doi ani in ultimii zece ani de la obtinerea calificarii sale printr-o diploma sau un atestat de competenta. Potrivit europarlamentarului, in cazul celor sapte meserii recunoscute in UE, statele membre pot impune drept conditie de acces pe piata muncii cunoasterea unei limbi, de regula, cea oficiala din acel stat membru.
Guvernul nu informeaza
Directiva prevede ca autoritatile nationale sa ofere cetatenilor informatii referitoare la sistemul de recunoastere a calificarilor profesionale practicat in UE si sa ii asiste in exercitarea drepturilor pe care le au. Dar Guvernul Romaniei nu
s-a conformat prevederilor Directivei, care spune ca fiecare stat membru UE ar trebui sa desemneze un reprezentant in Comitetul Recunoasterii Calificarilor Profesionale care are ca sarcina sa asiste CE in ceea ce priveste aplicarea acestei Directive. "Pana in prezent, nu am remarcat o preocupare in acest sens a autoritatilor romane. Daca nu se vor lua masuri urgente, riscam ca de la 20 octombrie 2007, cetatenii romani sa beneficieze de unele drepturi fara a sti cum anume si le pot exercita, ceea ce este o situatie inadmisibila", mai spune Monica Iacob-Ridzi. Potrivit acesteia "daca Guvernul nu va lua masuri urgente pentru transpunerea acestei Directive, Romania risca sa fie sanctionata de CE". Se pare ca aceasta directiva nu isi va produce toate efectele si in cazul romanilor pentru ca state ca Franta, Italia, Austria sau Marea Britanie au impus restrictii privind accesul pe piata muncii pentru cetatenii romani.
Managerii din afara tarii
Despre managerii care lucreaza in afara tarii, Adina Sandor, Senior Human Capital Consultant la Lugera & Makler, a declarat ca o mare parte dintre ei au fost determinati de paleta ingusta de oportunitati pe care Romania le oferea la un moment dat sau de lipsa unui mediu real de business. Totodata, specialistul in resurse umane afirma ca Romania ofera, in momentul de fata, mai multa libertate profesionala. O parte dintre acesti manageri decid sa se intoarca in tara pentru a-si deschide business-uri personale sau pentru a aduce Romaniei o cultura de afaceri si o viziune care lipsea. Potrivit acesteia, salariile din tara sunt pe o linie ascendenta, ca atare "experienta unui mediu de business international este adesea dorita de orice manager care intentioneaza sa aiba o viziune de 360 de grade asupra profesiei sale".
Astfel, cetatenii romani vor beneficia de drepturile conferite prin Directiva 2005/36 numai pentru 11 state membre UE, printre care Finlanda, Suedia sau Cehia. Aceasta deoarece exista un tratat care spune ca statele pot impune restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani, iar acest tratat are intaietate in fata oricarei directive. Europarlamentarul a precizat ca romanii cu studii superioare care lucreaza deja in UE au varste cuprinse intre 25 si 40 de ani. Cea mai mare durata a timpului de lucru in UE se practica in Marea Britanie, 70 de ore, iar cea mai mica, in Franta unde s-a instituit saptamana de lucru de 35 de ore.