Stăpânește conversația de la început până la sfârșit
Oamenii de succes sunt buni atunci când vine vorba de conversații, iar pentru mulți dintre aceștia este o abilitate învățată. Chiar dacă nu ești talentat arta conversației se poate învăța. Ocazia de a vorbi cu cineva care este situat pe o treaptă înaltă a organigramei poate fi o mare șansă de a-ți face cunoscute ideile și de a te afirma. Totodată poate fi însă și un eșec dacă nu spui ce trebuie. Iată câteva sfaturi pentru a fii stăpân pe situație atunci când vine vorba de conversațiile cu șeful:
Începutul discuției: Creareea conexiunii
1. Fii prietenos.
Zâmbet. Fii deschis. Acest lucru ar putea fi mai ușor pentru tine după ce ai stat în linia de bar la o cafea. Zâmbetul dă întotdeauna senzația de moment plăcut.
2. Fii atent.
Ia indicii ale limbajul corpului ale persoanei de lângă tine. Dacă este preocupat de telefon și se uită mereu la ceas nu este în căutarea unei conversații. Alege să comunici cu oamenii care nu sunt axați pe altceva în momentul întâlnirii ad-hoc.
Cuprinsul discuției: Crearea unui angajament
3.Fă-ți temele
Află care sunt prioritățile din echipa celor care îți sunt superiori. Documentează-te în legătură cu câteva dintre punctele cheie ale proiectelor de care aceștia sunt interesați în prezent.
4.Fii concis.
Odată ce ai ajuns în fața superiorului tău, încearcă să faci în așa fel încât să fii concis, fără a te pierde în cuvinte inutile care pot enerva și pot determina o părere greșită despre tine.
5. Fii relaxat.
Fiecare conversație are potențialul de a fi plăcută. Chiar dacă ești într-un lift cu CEO-ul, amintește-ți că obiectivul tău este pur și simplu să dai curs unei discuții. Ai grijă să nu degenereze pentru că de astfel de conversații poate depinde cariera ta.
6. Fii relevant
Dacă observi că dialogul s-a transformat într-un monolog și tu ești singurul vorbitor, atunci adresează-i o întrebare deschisă. Concentrează-te pe a afla ce crede cealaltă persoană mai degrabă decât pe împărtășirea propriile opinii.
Finalul discuției: Crează oportunitatea unei reconectări, a unei noi discuții
7. Fii conștiincios.
În cazul în care conversația durează câteva minute, atunci este clar că nu este de interes reciproc; ați făcut o conexiune. În cazul în care voi doi nu găsiți un subiect comun, este evident că unul dintre voi nu este interesat de o altă discuție. Poate răspunsul la discuție să fi fost doar de complezență și din politețe.
8. Fii grațios.
Încheie cu grație. Oferă cartea de vizită și spune că ți-ar plăcea să vă conectați pe LinkedIn sau prin e-mail. Pentru conversații care nu stabilesc un motiv pentru conexiune în continuare, pur și simplu termina cu, „Mi-a făcut plăcere să discutăm.”
De reținut este faptul că atunci când vorbești cu un șef este musai să tranmiți un mesaj. Șefii urăsc trăncăneala, cu excepția cazurilor când ei sunt cei care pălăvrăgesc.