Spune-mi ce vrea angajatorul, ca sa stiu ce specializare sa-mi aleg
Cele mai cerute ocupatii la mica publicitate
In cercetarea anterioara, care a acoperit perioada 2002-2003, cele mai cerute ocupatii la mica publicitate, in ordinea punctajelor obtinute, au fost reprezentantii de vanzari, confectionerii pentru industria usoara, vanzatoarele si agentii de paza. Pentru perioada care acopera cercetarea prezenta, 2004-2005, cele mai cerute ocupatii in oferta informala au fost agentii de paza, urmati de secretare, soferi si contabili. Se poate remarca intrarea in declin a activitatii din industria usoara, asa cum se prevedea, in timp ce activitatea firmelor de paza a capatat un avant considerabil. Secretarele si-au pastrat locul in top, avansand de la locul 5 la locul 2, la egalitate cu soferii, care au castigat insa sase pozitii (in urma cu doi ani, ocupau doar locul 8 in top). O alta schimbare semnificativa a inregistrat oferta pentru agentii de vanzari care nu se regaseau in topul anterior al celor mai cerute ocupatii, in timp ce in perioada 2004-2005 au atins un scor de 4% din totalul ofertei. Agentii imobiliari au inregistrat si ei o crestere a cererii aflandu-se in top cu acelasi procentaj, 4%, comparativ cu cele 2,4% din intervalul 2002-2003.
Cele mai cerute ocupatii la marea publicitate
Si in ierarhia celor mai cerute ocupatii la marea publicitate au aparut cateva schimbari semnificative. E adevarat ca reprezentantii de vanzari ocupau aceeasi pozitie dominanta si in topul anterior, corespunzator anilor 2002-2003, cu un procent de 15,7%, dar acum sunt inregistrati ca reprezentanti comerciali si au atins un scor de 21%. Lor li s-au alaturat reprezentantii medicali, care opereaza in acelasi domeniu al vanzarilor (in domeniul tehnicii medicale), care ocupa locul 2 in top, cu 12%, ei fiind o noutate in topul celor mai cerute meserii pe piata muncii. Ocupatia care apare constant in ambele topuri cu un scor ridicat este cea de agent imobiliar, numai ca, in topul marii publicitati, detine un scor mai mare in actuala cercetare, exprimand astfel un interes major in atragerea de personal intr-un domeniu aflat inca in expansiune. Trei ocupatii nou intrate in top cu un scor semnificativ sunt director magazine, controlor financiar si manager resurse umane. Importanta, insa, este caderea ocupatiei de programator de pe pozitia a doua, in ierarhia anterioara, pe pozitia a opta in cea actuala. Daca atunci inregistra un scor de aproape patru procente, in intervalul 2004-2005 a obtinut doar 2%. Ea ramane printre cele mai cerute ocupatii de pe piata, dar ritmul cererii a scazut simtitor. In ierarhia cererii la marea publicitate si-a facut loc in top, cu 2%, o meserie noua – „business development manager”, care nu are inca un profil ocupational definit si nici nu este inca inscris in codul ocupatiilor din Romania.
Studii superioare – Mica publicitate
Este interesant ca, la mica publicitate, cea mai ceruta ocupatie pentru care angajatorii cer studii superioare si experienta este cea de contabil, urmata de cea de inginer, reprezentant de vanzari si asistent manager. Alaturi de acestea, medicii – o ocupatie care nu aparea deloc in studiul anterior – si-au gasit locul in acest top organizat dupa nivelul studiilor, inregistrand un procent de 5% din cerere. In aceeasi ordine de idei, arhitectii, care nu apar in topul general al ofertei publicate la mica publicitate, au o cerere de 3% in randul ofertei de munca pentru candidati cu studii superioare, in timp ce in cercetarea pentru anul 2002-2003 ei cunosteau o cerere de numai 1,8% la cererea publicata la marea publicitate.
Daca in ansamblul cererii formulate la mica publicitate, inginerii au primit un scor de doar trei la suta, inscriindu-se totusi in top pe pozitia a noua, in randul ocupatiilor cu studii superioare, ei ocupa pozitia a doua, dupa cea de contabil, si abia apoi urmeaza reprezentantul de vanzari care ocupa prima pozitie in cercetarea anterioara. Fata de ocupatia de secretara, care, in topul ocupatiilor de la mica publicitate a obtinut scorul de 5%, ocupatia de asistent manager apare in topul ocupatiilor cu studii superioare publicate la mica publicitate pe pozitia a patra, cu 7%, in timp ce la marea publicitate nu apare deloc.