Speakerii TEDx ne-au proiectat înainte în timp
15 speakeri care s-au făcut remarcaţi la nivel local şi internațional prin inovaţii tehnologice, studiul tendinţelor şi al comportamentului uman au vorbit în fața unei audiențe de 900 de persoane despre cum va arăta lumea de mâine și cum să ne pregătim pentru schimbările ce se prefigurează, despre noi soluții și produse care să ne îmbunătățească viața, despre educație, leadership și motivație.
„Inovația începe prin a gândi diferit. Înseamnă să conectezi puncte și vine din expunerea la domenii diverse”, a afirmat Cornel Amariei, manager de inovaţie la Continental Automotive şi unul dintre primii români incluşi vreodată în Forbes "Top 30 sub 30". El a subliniat că este nu numai inginer, ci și muzician, fotograf și călător și că aceste perspective diferite l-au ajutat să gândească inovativ. În plus, spune el, o idee este bună atunci când aduce valoare și are unicitate. Tânărul a respins inovația de dragul inovației sau inovația pentru bani, optând pentru inovația cu un scop. De exemplu, .lumen, dispozitivul medical pe care l-a inventat, le permite nevăzătorilor să primească informații despre mediul înconjurător astfel încât să se poată descurca mai ușor. După ce vor ajunge pe piață, probabil peste 2 ani, „ochelarii” ar putea ajuta măcar o parte dintre cei 40 de milioane de oameni cu probleme de vedere, la nivel global, a mai spus inventatorul român.
Cristina Bălan, în prezent fondatoare Tessaract Motors, a vorbit despre munca sa la Tesla, dar și despre alte start-up-uri în care este implicată în calitate de consilier. Ea a prezentat la Bucureşti, în premieră, două dintre cele mai noi proiecte la care lucrează: o dronă dedicată livrării dispozitivelor medicale şi a medicamentelor în zone greu accesibile din Africa şi un vehicul electric uşor. „Oameni din China și Germania m-au întrebat în ce țară cred că va apărea următoarea invenție disruptivă. Tesla a deschis porțile tuturor să gândescă la scară mare. Cei trei oameni care au pornit Tesla și echipa de ingineri proiectanți au visat la scară mare. Depinde doar de noi să nu lăsăm visul să ne scape. Din toate țările unde ar putea apărea o inovație disruptivă cred că, dacă schimbăm câteva lucruri și dacă începeți să credeți în voi și în oamenii de lângă voi, noi putem fi următorul Silicon Valley”.
Pe scenă a urcat și Nikola Serafimovski, care promite că în viitor vom avea toţi acces la date cu ajutorul luminii. LiFi, tehnologia la care se lucrează de peste 13 ani, ar permite conexiune fără fir, neîntreruptă, oriunde există o sursă de lumină. Acest tip de inovaţie este deja folosit la sediile companiilor Netflix, Sogeprom sau la Universitatea din Edinburgh.
Un alt exemplu de inițiativă românească recunoscută globat este ENTy, start-up-ul dezvoltat de un grup de studenți români și premiat de Microsoft, despre care a vorbit, pe scena TEDx Bucharest, Flavia Oprea. Dispozitivul medical înlocuiește echipamente mult mai scumpe și permite descoperirea pierderilor de echilibru. Cei patru studenți au pornit de la ideea că pierderea echilibrului este un simptom pentru mai multe afecţiuni, astfel că descoperirea timpurie a acestuia aduce mai multe şanse de recuperare pacienţilor. Aparatul medical proiectat de ENTy a fost folosit în sute de teste, iar rezultatele se obţin cu o viteză de diagnosticare şi costuri mult sub aparatura medicală existentă în prezent.
Sociologul Dani Sandu a afirmat că tehnologia reprezintă o oportunitate de a schimba modul în care funcționează o societate și că „prosperitatea se câștigă prin tehnologie și aceasta poate să fie împărțită între toți oamenii".
„Distribuirea resurselor s-a făcut până acum pe baza muncii. Dar când oamenii nu vor mai lucra pentru că roboții le vor face munca? O soluție ar putea fi Universal Basic Income, un venim minim acordat celor care nu muncesc, testat deja în țări precum Canada și Finlanda, dar respins de alte state”, a spus și Andy Hood, Head of Emerging Technologies, AKQA. El a adăugat că pentru a ne pregăti pentru o lume în care inteligența artificială va prelua o mare parte din locurile de muncă trebuie să ne concentrăm pe o educație adecvată (în care să fie dezvoltate tocmai acele competențe și abilități ce vor fi necesare în viitor), pe dialog și pe găsirea de soluții la problema redistribuirii resurselor. Dani Sandu crede că atunci când oamenii vor scăpa de grija zilei de mâine, vor putea face doar ce le place, iar în timp vor deveni tot mai buni și chiar vor găsi modalități de a face bani din respectiva activitate.
Alexandra Butmalai, o tânără de 19 ani din București, susține că vrea să îmbunătățească sistemul educațional din țara noastră. Ea a subliniat necesitatea adaptării cursurilor la cerințele noii generații, pledând pentru introducerea de materii noi, printre care antreprenoriatul sau vorbitul în public.
Ana Bercaru, de 16 ani, ne-a vorbit despre visul ei de a studia inginerie aerospațială și fizică aplicată la MIT (Massachusetts Institute of Technology) pentru ca apoi să lucreze pentru NASA, unde spune că vrea să cerceteze și să accelereze dezvoltarea metodelor de a călători în spațiu. ''Asta înseamnă să fii vizionar, să crezi în puterea imaginației, pentru că o idee a fost mai înainte de toate speculativă''.
Pe scena evenimentului TEDxBucharest – Ahead of Time au mai urcat Delia Dumitrescu, care a vorbit despre anticiparea nevoilor consumatorilor; Patrice Renaud – despre emoţii şi depistarea timpurie a comportamentelor deviante; Bogdan Micu – iniţiatorul aplicaţiei care depistează defrişarea ilegală şi transporturile ilegale de lemne; Jon White – depăşirea obstacolelor fizice sau psihice prin încredere şi perseverenţă, Cătălin Cosoi – hackeri buni versus hackeri răi şi securitatea informaţiilor; Zoe Philpott – îmbinarea dintre tehnologie şi artă, Patrick Kramer – transformarea digitală şi folosirea implanturilor cu chip.
Experienţa TEDxBucharest a inclus și două reprezentaţii artistice. Zoli TOTH Project a susţinut un spectacol inedit de percuţie iar trupa Subcarpaţi a încheiat seara cu readucerea în prezent a doinei româneşti şi cu mesajul “Oamenii sunt încă frumoşi” adresat tuturor participanţilor şi vorbitorilor la eveniment.