Sondaj: Industria nu a mai crescut în octombrie, dar s-au făcut angajări
Indicatorul pentru volumul total al producţiei s-a menţinut în octombrie la valoarea din septembrie, de 63 de puncte. Acest nivel este deasupra pragului de 50 care separă expansiunea de contracţie şi peste media perioadei septembrie 2014 – prezent (57).
Indicatorul pentru comenzi noi a avut o evoluţie similară: 62 de puncte în octombrie faţă de 63 în septembrie. Oprirea creşterii pare să fie legată de plafonarea comenzilor pentru export, spun realizatorii Barometrului Industrial. Indicatorul cererii externe a rămas în octombrie acolo unde era şi în septembrie, la 62 de puncte. Oprirea a determinat o uşoară creştere a stocurilor, de la 46 la 51, ceea ce înseamnă că nivelarea cererii a surprins puţin firmele şi a dus la mărirea producţiei pe stoc.
Alte schimbări se referă la scăderea semnificativă a costurilor de producţie cu 8 puncte, de la 64 în septembrie la 56 în octombrie, determinată probabil de ieftinirea materiilor prime şi de plafonarea ritmului de creştere. De asemenea, sub efectul accelerării bruşte a activităţii înregistrate în septembrie, firmele au început să raporteze mai mulţi angajaţi. Indexul de angajări a urcat de la 50 la 54, se arată în raport.
Preţurile încasate de firme pentru produsele lor rămân în teritoriu negativ (49 de puncte), la fel ca în septembrie. Faptul că firmele nu pot obţine preţuri mai mari le afectează veniturile. La rândul lor, veniturile slabe periclitează lichidităţile, îndeosebi în industria prelucrătoare unde costurile fixe sunt mai mari.
Aşteptările firmelor au continuat să crească. Indicatorul global de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme) a crescut de la 57 în septembrie la 61 în octombrie. Totuşi, persistă sentimentul de anxietate legat de exporturi, se mai arată în Barometrul Industrial. Indexul aşteptărilor privind comenzile la export peste şase luni a scăzut de la 72 în septembrie la 64 în octombrie.
Barometrul lunar cu situaţia la zi din industrie este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor, în perioada 16-20 noiembrie 2015.