SOMAJUL, CU BUNE SI RELE
Cauzele somajului
Cea mai importanta dintre cauzele care au dus la o crestere a ratei somajului este actuala criza financiara. Unda de soc a crizei s-a propagat dinspre tarile dezvoltate catre cele emergente. Ca atare, se resimte si in activitatile companiilor din Romania. Ce a produs criza pana acum? Ea a provocat scaderi mari de productie in sectorul auto, siderurgic, a afectat piata materialelor de constructie, mobila, IT-ul si electrocasnicele. Totodata, se resimte si o cadere a preturilor pe piata imobiliara, iar domeniul bancar este si el afectat. Si acesta este doar inceputul…
O alta cauza strans legata de prima este revenirea in tara a romanilor plecati in strainatate. Potrivit estimarilor facute la mijlocul lunii ianuarie de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, numarul somerilor din Romania va creste in 2009 la 505.000, fata de 403.441 de persoane cat erau in decembrie 2008. Asadar, numarul estimat de autoritati se poate oricand majora luand in considerare si numarul romanilor care revin in tara. Acestia s-ar putea intoarce acasa din cauza lipsei locurilor de munca in tarile unde sunt plecati. Exista o statistica neoficiala care arata ca numarul somerilor romani care ar putea reveni din Spania si Italia este de 30.000.
Potrivit estimarilor facute de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), bazate pe notificarile venite de la companii, in primele trei luni ale acestui an, in urma concedierilor colective, vor fi 54.000 de someri. Dintre acestia, 49.710 provin din cadrul companiilor private. Din cauza climatului economic instabil, cea mai mare parte a companiilor incearca sa regandeasca strategiile si intreg planul de dezvoltare pentru anul 2009.
Cum sunt afectate companiile
Pentru a supravietui pe piata, tot mai multe companii vor opta pentru restructurari. Chiar daca aceasta solutie este vazuta ca una cu rezultate pe termen scurt, in unele cazuri masura este necesara. Dan Berteanu, general manager la firma de recrutare si selectie Talent Stream, considera ca pana acum s-a vazut "doar varful icebergului", iar procesul de restructurari va continua. El crede ca, in astfel de conditii, "organizatiile trebuie sa scada costurile, astfel incat sa-si asigure cashflow-ul (previziune de numerar) necesar pentru a opera businessul si pentru a-si atinge tintele de profitabilitate". Recurgand la acest gest, companiile ar putea sa reziste presiunii si ar putea fi pregatite pentru momentul cand piata va incepe sa creasca din nou. Dificultatea consta in pastrarea unui echilibru pentru ca o restructurare prea "moale" poate sa produca un cashflow insuficient, iar una prea "dura" ar putea afecta capabilitatile operationale.
Dan Berteanu subliniaza ca mai dificila e sarcina de pastrare a "moralului trupelor" pentru ca nimic nu este mai pagubos decat restructurarile succesive. De aceea, "practica arata ca trebuie sa masori de 10 ori, sa tai o singura data, si atunci, un pic mai mult decat arata cifrele, asta pentru a evita pe cat posibil imperativele
Pe de alta parte, Petra Votisky, Country Manager in cadrul Human Value International, e de parere ca acele companii care vor fi capabile sa gaseasca in aceasta criza beneficiile care determina schimbari organizatorice si nu concedierea personalulului se vor bucura de un real succes. Ea recomanda organizatiilor sa caute sprijin profesional intr-o companie de consultanta in domeniul HR.
Ca o consecinta a crizei economice, pe langa disponibilizari, companiile si-au redus si bugetele pe 2009. Ca atare, angajatii care raman in companii nu vor mai avea parte de traininguri, team buildinguri si alte beneficii acordate pana in prezent. Concomitent, majoritatea companiilor reconsidera bonusurile salariale si sistemul de prime.
Si o parte din personalul din management este vizata de restructurare. Petra Votisky considera ca, in principal, doar nivelurile de lower si middle management vor fi afectate de criza si aici se vor face cele mai multe concedieri. Procentul cel mai mare, de aproape 50%, va fi intalnit in sectoarele cele mai vulnerabile, precum cele din domeniul contructiilor, tehnic, industria auto si sectorul financiar-bancar.
210 milioane de someri
Previziuni pesimiste vin de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), din care fac parte 30 de tari bogate. Organismul estimeaza ca peste opt milioane de oameni isi vor pierde locurile de munca in urmatorii doi ani. OCDE avertizeaza ca se va instala recesiunea si va creste somajul in SUA, Marea Britanie, Franta, Austria, Grecia, Ungaria, Spania si Noua Zeelanda. Romania nu face parte din OCDE, dar agentia de rating Moody’s a prognozat ca si tara noastra va intra in recesiune in 2009.
OCDE si Organizatia Internationala a Muncii estimeaza pentru 2010 ca numarul somerilor ar putea urca cu pana la 20-25 de milioane de persoane in toata lumea, atingand un record de 210 milioane de someri la sfarsitul acestui an.
Organizatia mai sustine ca, dupa ce va trece criza, autoritatile din statele membre ale OCDE vor fi nevoite sa reformeze sistemul financiar, pe care trebuie sa il supravegheze atent de acum incolo.
Somajul in cifre
Potrivit ANOFM, rata somajului in luna decembrie 2008 a fost de 4,4%, in crestere cu 0,2% fata de luna noiembrie. Numarul total al somerilor inregistrati in luna decembrie 2008 a fost de 403.441, in crestere fata de luna anterioara cu 26.470 de persoane. Numarul total al somerilor s-a situat in 2008 la 356.863 de persoane. Cel mai mare numar de someri se inregistreaza in Dolj (24.310, din care 10.531 femei), urmat de Bucuresti, cu 18.274 de persoane, din care femeile sunt 10.604.
Pe primele trei locuri in topul judetelor cu cel mai mare numar de someri din sectorul privat se situeaza judetul Vaslui cu 15.662 de someri, Dolj (15.058) si Hunedoara (13.750). In Bucuresti s-a inregistrat un numar de 7.415 de someri care provin din companiile private. De precizat este faptul ca in sectorul privat, la sfarsitul anului trecut, numarul total al somerilor a fost de peste 285.000. In luna decembrie 2008, ponderea somerilor cu studii universitare a fost de 5,1%. Conform ANOFM, numarul cel mai mare de someri provin din constructii, agricultura si industria lemnului.
Somajul in UE
Potrivit datelor biroului european de statistica al Comisiei Europene (Eurostat), in luna noiembrie 2008, rata somajului in UE s-a situat la 7,2%, in crestere cu 0,1% fata de luna precedenta. Cea mai scazuta rata a somajului din randul statelor membre UE a fost inregistrata in Olanda (2,7%), Austria (3,8 %), Cipru (3,9%), la polul opus situandu-se Spania (13,4%), Slovacia (9,1%) si Letonia (9%). Romania nu a fost inclusa in acest raport deoarece nu a trimis la Eurostat datele referitoare la situatia somajului pentru luna noiembrie. Potrivit ANOFM, rata somajului in luna respectiva s-a situat la 4,1%.
Eurostat estimeaza ca 17.466 de milioane de persoane din UE nu aveau un loc de munca in luna noiembrie 2008.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, 13 dintre cele 27 de state membre UE au inregistrat o scadere a ratei somajului, iar 14 state membre au inregistrat o crestere. Cea mai mare scadere a ratei somajului a fost consemnata in Polonia (de la 8,5% la 6,5%) si Slovacia (de la 10,5% la 9,1%), iar cea mai mare crestere a fost inregistrata in Spania (de la 8,6% la 13,4%) si Estonia (de la 4,1% la 8,3%).
Somajul sezonier
Trebuie totusi spus ca perioada ianuarie-martie a fiecarui inceput de an este una normala din punctul de vedere al lipsei ofertei de munca. Aceasta situatie este cauzata de asa-numitul somaj sezonier din perioada de iarna. In acest interval, numeroase activitati din agricultura, constructii sau servicii sunt stopate, ca atare numarul persoanelor aflate in somaj este mai ridicat. Asadar, putem spera ca situatia de pe piata fortei de munca se va mai redresa incepand cu luna martie.
10.000 de permise de munca
Dupa lungi discutii si negocieri, Ministerul Muncii, patronatele si sindicatele au ajuns la un numitor comun: anul acesta vor exista 10.000 de permise de munca pentru strainii care doresc sa lucreze in Romania. Potrivit lui Marius Lazar, secretar de stat in Ministerul Muncii, exista 10.000 de permise de munca, insa numarul acesta ar putea fi suplimentat daca nevoile pietei o vor cere. Patronatele si-au exprimat in repetate randuri nemultumirea fata de numarul prea mic de permise propus de minister. Pe de alta parte, sindicatele vroiau ca aceasta suma sa fie sub 10.000, avand in vedere situatia de criza si cresterea numarului somerilor romani. Comparativ, in 2008 numarul de permise eliberat de minister a fost de 15.000. Potrivit Oficiului Roman pentru Imigrari, anul trecut au fost eliberate 13.820 autorizatii de munca pentru cetatenii straini.
Efectele somajului:
Disponibilizarile, concedierile sau somajul tehnic ingroasa randurile somerilor.
Producatorul de carne de pasare si produse din carne, Agricola Bacau, a anuntat ca va ingheta salariile angajatilor pe o perioada nedeterminata si va disponibiliza 200 de angajati;
La nivelul tarii, compania Arcelor Mittal a cerut angajatilor sa se inscrie pe o lista de plecari voluntare. Administratia companiei si-a rezervat dreptul de a aproba sau nu solicitarile celor care accepta disponibilizarea. In functie de vechimea in munca a angajatilor, cei care se inscriu pe lista disponibilizarilor voluntare vor primi salarii compensatorii;
Producatorul de alumina Alro Slatina ar putea sa-si reduca productia cu pana la 50%, iar din acest an numarul angajatilor ar putea scadea cu 1.800. Pentru a depasi efectele crizei economice, reprezentantii companiei au cerut ajutor financiar de la stat;
Producatorul de zinc si plumb Sometra – Copsa Mica a anuntat ca-si va suspenda activitatea si va disponibiliza 80% dintre angajati;
Alum S.A. din Tulcea, singurul combinat de alumina din Romania si principalul furnizor de materie prima al societatii Alro Slatina, lucreaza in prezent cu 150 de angajati. Anul trecut, 50 de persoane au semnat cererile de disponibilizare voluntara. Potrivit estimarilor, in perioada urmatoare vor fi aprobate si alte cereri de disponibilizari;
Amonil Slobozia, producatorul de ingrasaminte chimice, va concedia colectiv 389 de salariati, pastrand 483 de angajati. Din cauza crizei economice, compania va recurge la functionarea intermitenta a unor instalatii in primul trimestru al acestui an;
Combinatul de ingrasaminte chimice Donau Chem din Turnu Magurele a anuntat disponibilizarea unui numar de 763 de angajati;
Societatea UPET Targoviste, care produce echipament pentru industria petroliera, a anuntat ca din luna ianuarie, 90% dintre angajatii companiei vor intra in somaj tehnic;
Producatorul de materiale de constructii, Cemacon din Zalau a disponibilizat deja, prin concedieri colective si individuale, 120 de persoane, adica aproape jumatate dintre angajati;
Criza si in sistemul bancar romanesc. OTP Bank Romania a anuntat inca din luna decembrie a anului trecut ca intentioneaza sa concedieze 5% din cei 1.100 de angajati ai bancii, adica 55 de persoane;
Enel Electrica a anuntat ca va disponibiliza 175 de persoane, iar Petromidia va trimite in somaj tehnic 200 de angajati;
Posibile concedieri si pe piata auto. Daca pana in primavara situatia nu se va redresa, Dacia va recurge la disponibilizarea a 3.000-4.000 de angajati. In planul anticriza elaborat la sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul preconizeaza ca va da 1,8 miliarde de lei, adica 0,31% din PIB pentru sustinerea producatorilor de autoturisme si componente auto;
Fabrica de mobila Moldo Mex din Suceava, care face parte din grupul Mobexpert, a anuntat ca din martie, 95% dintre angajatii fabricii din Suceava vor fi trimisi in somaj;
La inceputul lunii ianuarie, peste 100 de angajati ai hotelurilor care se afla sub patronatul SIF Transilvania au fost disponibilizati;
Incepand cu luna februarie aproape 160 de angajati ai fabricii de confectii Secuiana din Targu Secuiesc vor fi disponibilizati;
Compania de constructii americana Bechtel a decis trimiterea in somaj tehnic a 2000 de angajati, iar OMV Petrom va disponibiliza 3.000 de oameni.
Disponibilizari si la nivelul Guvernului. 20% dintre angajatii ministerelor vor fi disponibilizati. Prima vizata este cancelaria premierului care ar putea ramane fara 40% dintre angajati.