Sodexo: 2 milioane de angajati si familiile lor vor fi afectati de impozitarea tichetelor
Compania, unul dintre principalii emitenti de tichete din Romania, acuza Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii ca au omis sa dea informatii clare si complete despre acest subiect, astfel ca “peste cateva zile, la finalul lunii iunie, mii de companii si milioane de angajati vor fi pusi in fata faptului implinit”.
“Proiectul Guvernului de modificare a Codului Fiscal include prevederi legate de taxarea tuturor tichetelor (de masa, de cadou, de vacanta, de cresa, etc), si spre deosebire de informatiile transmise publicului pana acum, taxarea se doreste a fi totala (incluzand toate taxele salariale). O astfel de masura ar distruge cu siguranta sistemul tichetelor in Romania”, se arata intr-un comunicat al companiei.
Angajatorii vor renunta la tichete
“In cazul impozitarii totale dorite de Guvern, angajatii nu ar mai primi nici un fel de tichete (de masa, de cadou, de vacanta, de cresa, etc) deoarece acestea nu ar mai prezenta nici o atractivitate pentru companii. 2 milioane de angajati si familiile lor vor suferi o lovitura grava asupra puterii de cumparare, aceasta scazand cu pana la 33%”, afirma reprezentantii Sodexo.
Potrivit estimarilor acestora, in conditiile in care angajatii nu ar mai primi tichete, consumul de alimente ar scadea cu 4,2 miliarde de lei, determinand o scadere puternica a productiei si disponibilizarea a 27.000 de oameni care, datorita existentei sistemului tichetelor de masa, lucreaza in sectorul productiei alimentare si comertului cu amanuntul.
“Justificarea Guvernului pentru aceasta masura este strangerea de taxe si impozite la bugetul de stat, dar in realitate taxarea totala a tichetelor nu va duce decat la disparitia sistemului; acesta nu numai ca nu va genera nici un leu la buget, dar va crea o pierdere enorma de 198 milioane de lei pentru stat si va duce 55 milioane de lei in economia subterana (TVA necolectat)”, informeaza compania.
Sodexo are 380.000 angajati in toata lumea, fiind al 22-lea angajator la nivel mondial, avand 14,7 miliarde euro venituri consolidate si 33.900 de puncte de lucru in 80 de tari. Compania are in Romania 189 de angajati.