SIVECO suna clopotelul in domeniul eLearningului
Compania se adreseaza cu precadere organizatiilor mari si mijlocii, oferind solutii de e-business, eLearning si e-Health. Implicarea SIVECO in procesul educational a fost la fel de incununata de succes. Programul SEI (Sistemul Educational Informatizat), initiativa realizata in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si cu alte firme interesate de sprijinirea reformei educationale, este considerat drept unul dintre cele mai avansate proiecte de utilizare a tehnologiei informatiei in educatie la nivel european. Centrul Virtual de Excelenta SIVECO Romania reuneste o serie de initiative de succes demarate de SIVECO Romania in sfera educationala, initiative menite sa contribuie la promovarea creativitatii in domeniul instruirii.
Gratie unor astfel de initiative, gimnaziile si liceele beneficiaza de calculatoare si laboratoare, profesorii si elevii invata sa utilizeze internetul si software-urile educationale, iar actiunile de interes national – testele nationale, admiterea in licee, bacalaureatul, titularizarea profesorilor – beneficiaza de suport informatic.
SEI – Recunoasterea unui produs romanesc pe piata internationala
Sistemul Educational Informatizat este un program complex, initiat de Ministerul Educatiei si Cercetarii in 2001. Pe langa SIVECO, alte firme importante implicate in acest program de sprijinire a obiectivelor reformei in invatamant sunt HP si IBM. Obiectivul de baza al SEI este sustinerea procesului de predare-invatare din invatamantul preuniversitar cu tehnologii de ultima ora. Scopul este nobil: accesul tuturor elevilor si profesorilor din Romania, indiferent de zona geografica si de situatia materiala, la aceleasi instrumente informatice educationale.
Meritele SEI:
- 25.000 de profesori instruiti pana in prezent
- 1.225 de lectii noi, dintre care 972 au fost livrate in etapa SEI4, restul urmand sa fie livrate pana in iunie 2006
- 3.228 de scoli vor beneficia in curand de laboratoare AeL
- La sfarsitul SEI4, aproape 5.000 de laboratoare AeL, 76.000 calculatoare si servere la nivel national si 1.650 de lectii multimedia vor ajunge in gimnaziile si liceele din tara.
Primele trei etape ale programului au urmarit in special dotarea cu tehnologie a unitatilor de invatamant liceal. Etapa actuala pune accent pe trecerea de la dotare la utilizare si de la tehnologie la continut electronic. O data cu SEI4, nivelul gimnazial si scolile din mediul rural au fost incluse in program, s-a triplat efortul pentru crearea de lectii electronice sub marca AeL (Advanced eLearning) si s-a infiintat Baza de Date Nationale a Educatiei – fapt care a marcat trecerea de la realizarea proiectelor punctuale de informatizare a sistemului educational la o abordare holistica.
Sintetizand obiectivele indeplinite in etapele anterioare ale programului, Stefan Morcov, Manager proiect SEI in cadrul SIVECO, afirma: "Etapa a patra a programului, demarata in 2005, sprijina obiectivele reformei educationale in conformitate cu planul de actiune si recomandarile EU, aducand modificari calitative importante prin cresterea accesului la resursele de invatare electronica si mutarea atentiei de la tehnologie la continut si metode de invatare".
Eforturile companiilor implicate in acest program, implicit ale SIVECO, nu au ramas nerasplatite. Aprecierile au fost numeroase, atat pe plan intern, cat si international. Concurand cu peste 700 de aplicatii, din 168 de tari, lectiile multimedia SEI produse si distribuite in liceele romanesti au "urcat" pe cea mai inalta pozitie a podiumului la Mondialele IT – World Summit Award. In 2005, prezenta pe podiumul eEurope Awards for eGovernment, de la Manchester, a propulsat SEI in elita europeana a proiectelor de eGovernment, clasand totodata Romania intre tarile cu cele mai bune programe de acest gen din Europa. Lectiile AeL au reusit sa se impuna la categoria Impact, intr-o competitie in care au fost inscrise 234 de aplicatii, din 28 de tari.
Iar la nivel national, SEI a primit din partea revistei PC World premiul Best Bridge over the Digital Divide si Premiul de Excelenta al Romanian Computer Show 2005. Toate aceste distinctii se adauga premiilor primite de compania SIVECO in decursul anului trecut: trofeul MisterRon (Saptamana Financiara) pentru Internationalizarea unei afaceri romanesti, Premiul de Excelenta pentru Cea mai prestigioasa prezentare a unei solutii informatice romanesti la nivel international (Gala Premiilor Comunic@tii Mobile), Compania cu cea mai rapida crestere in 2005 (alegerea cititorilor revistei Bucharest Business Week) si primul loc in topul firmelor intocmit de Camera de Comert si Industrie Bucuresti. "Recunoasterile interne si internationale sunt o dovada a profesionalismului echipei SIVECO si a valorii produselor noastre", apreciaza Irina Socol, Director General SIVECO Romania. "Suntem extrem de bucurosi ca in cei 14 ani de existenta compania noastra a crescut in ritm sustinut. Alaturi de parteneri si beneficiari, am reusit sa transformam in realitate ceea ce ne-am asumat. Fireste ca aceste reusite nu fac decat sa ne oblige la rezultate pe masura si in viitor".
.Campion – Concursul care te face olimpic
Pe langa SEI, compania SIVECO organizeaza in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, competitia anuala .Campion. In noiembrie 2005, a debutat cea de-a treia editie, ajunsa in prezent la a opta runda din totalul de 13. Este prima editie cu participare internationala, la .Campion 2006 participand elevi din Bulgaria, Republica Moldova, Albania, Canada, Vietnam si Nigeria. "Anul acesta, punctajele elevilor sunt mult mai mari decat in anii precedenti", apreciaza Ema Cerchez, profesor-coordonator al concursului. "De aceea ne asteptam la rezultate pe masura. Totodata, nu poate decat sa ne bucure dorinta elevilor din alte tari de a participa la .Campion".
Prin competitia .Campion, ne-am dorit sa oferim tuturor elevilor sanse egale de a participa la o pregatire de performanta in domeniul stiintei informaticii, de a le stimula pasiunea pentru acest domeniu. Se pare ca am reusit. In perioada 2003-2005, tineri din intreaga tara si-au dovedit valoarea in concursuri. O arata rezultatele obtinute de finalistii .Campion la competitiile nationale si internationale. Radu Jugureanu, eContent Manager, SIVECO Romania
De remarcat este faptul ca dintre cei 42 de finalisti ai editiei din 2005, 26 au obtinut premii la Olimpiada Nationala de Informatica ori s-au calificat pentru probele de baraj, iar noua elevi au facut parte din Lotul National al Romaniei. Rezultatele obtinute de ei la cea de-a douasprezecea editie a Olimpiadei de Informatica a Tarilor din Europa Centrala, din Sarospatak (Ungaria), au clasat Romania pe locul secund in clasamentul neoficial pe natiuni.
Cupa SIVECO – O competitie pentru elevi si profesori
De patru ani, profesorii si elevii interesati de crearea aplicatiilor informatice cu caracter educational au un partener de incredere in SIVECO. Concursul National de Soft Educational Cupa SIVECO isi rasplateste echipa castigatoare cu sponsorizarea deplasarii la o expozitie reprezentativa in domeniul eLearning. Radu Jugureanu, eContent Manager in cadrul SIVECO, explica de ce concursul si-a propus sa combine elevi cu profesori in competitie: "Faptul ca echipele sunt formate din elevi coordonati de cadre didactice, stimuleaza interactiunea profesor-elev. Accentul se muta de pe predare si activitatea profesorului pe elev, pe invatare si pe construirea de catre elev a cunoasterii. E un proces foarte interesant de invatare cooperativa, cu efecte pozitive, atat asupra elevilor, cat si asupra profesorilor".
73% dintre finalistii .Campion 2005 considera ca aceasta competitie ofera o pregatire constanta la nivel national pentru olimpiadele nationale si internationale
76% dintre ei au declarat ca nivelul de dificultate al problemelor este similar celui de la olimpiadele nationale si internationale.
Marele merit al concursului este ca lectiile propuse de echipele mixte in cadrul Cupei SIVECO sunt cele mai valoroase si mai palpabile reactii de raspuns: "Practic, elevii ne arata cum si ce vor sa invete in sistem de eLearning, ceea ce ne spune foarte multe despre nevoile lor educationale", afirma Radu Jugureanu. Prima etapa a concursului, lansata in 30 ianuarie 2006, consta in trimiterea online a unei versiuni demonstrative sau nefinalizate a unei lucrari. Lucrarile trebuie sa aiba un continut didactic educational, abordand teme din domenii ca: matematica, fizica, chimie, biologie, filologie si stiinte sociale, istorie, geografie sau tehnologie. Comisia de jurizare – formata din specialisti SIVECO si profesori desemnati de MEdC – are in aceasta etapa initiala un rol de tutore. Se implica in corectarea strategiilor de realizare gandite de concurenti, fara a greva punctajul obtinut de acestia. In etapa finala, care va avea loc in perioada 1-4 iunie, se vor califica minimum 15 echipe, fiecare cu o singura lucrare. Mai multe detalii despre concurs si regulament pot fi obtinute vizitand www.portal.edu.ro si http://www.advancedelearning.com/.
Prin aceste proiecte de eLearning, dezvoltate de compania SIVECO, Romania si-a facut loc in elita dezvoltatorilor de soft educational, contribuind la brandingul de tara, la cresterea prestigiului industriei romanesti de software si a informaticienilor romani in lume.