Siemens SRL Compania in care oamenii masoara de zece ori, taie o data si zambesc tot timpul
In 1847, Werner von Siemens infiinta in Germania firma ce avea sa-i poarte numele. 58 de ani mai tarziu, in 1905, Siemens isi deschidea in Romania sediul din strada C.A. Rosetti nr. 21 si atelierele de productie de pe strada Maria Hagi Moscu nr. 5. Pe vremea aceea, compania se numea „Societatea Romana de Electricitate”. Din 1922, intra in joc si filiala austriaca a grupului, astfel ca firma din Romania este detinuta in proportii egale de Siemens Germania si Siemens Austria. In prezent, filiala din Romania se numeste Siemens SRL si este structurata in cinci divizii: Automatizari si Actionari, Producere si Transmitere de Energie Electrica, Informatii si Comunicatii, Solutii Medicale si Sisteme de Transport, Solutii Industriale si Tehnologii pentru cladiri, fiecare dintre acestea fiind la randul lor impartite in mai multe departamente.
O „fertilizare” reciproca
In Siemens SRL lucreaza cot la cot romani si expati, in majoritate germani si austrieci. Unul dintre expati este Dieter Angerer, Directorul Diviziei Informatii si Comunicatii. Este cetatean austriac si lucreaza la Siemens din 1997, de pe vremea cand inca era student. „Ucenicia” la Siemens si-a facut-o in Austria, in cadrul departamentului de Software Development, dupa care, in 2000, a devenit responsabil cu vanzarile de echipamente de telecomunicatii speciale pentru Europa, Extremul Orient si America de Nord. In august 2003, pozitia de Director Executiv al Diviziei Information and Communication Carrier din Romania a devenit vacanta. Angerer nu a stat prea mult pe ganduri si, din septembrie 2003, lucreaza la Siemens SRL.
Poate veti crede ca prima impresie pe care a avut-o cand a ajuns in Romania a fost una negativa. Nein! Dimpotriva. Romania este o tara latina, iar lui Dieter Angerer ii plac foarte mult tarile latine. Iar in ceea ce priveste filiala Siemens de aici… „am fost uimit sa gasesc o companie deja bine structurata, cu standarde internationale functionale”, povesteste el. Bineinteles, a avut ceva probleme de acomodare la inceput, mai ales ca nu stia limba si, in plus, preluase divizia cu cei mai multi angajati, aproape o treime din intreaga companie. Iar acesti angajati aveau varste cuprinse intre 22 si 52 de ani, in timp ce el avea 29 de ani! „A existat un tip de suspiciune la inceput, insa un manager trebuie sa traga linie si sa spuna <
Evident, exista si lucruri ce pot fi imbunatatite. Dieter Angerer a observat si el ca romanilor nu le prea plac manualele si procedurile. De aceea, una dintre principalele sale preocupari in cei doi ani de cand se afla la conducerea acestei divizii a fost aceea de a-i face constienti pe subalternii sai ca lucreaza cu totii in cadrul unei companii multinationale, ca, desi lucreaza in Romania, cu totii formeaza o mare familie Siemens. In mare parte, Dieter se declara multumit de rezultatele de pana acum. „Este dificil sa vezi impactul stilului tau de management dupa doar doi ani, dar cred ca am schimbat cate ceva. A fost vorba de o <
Ca veni vorba de „fertilizare”, angajatii Siemens SRL – si nu numai cei din divizia condusa de Dieter Angerer – se „fertilizeaza” participand periodic la cursuri de perfectionare sau lucrand in filialele din Germania si Austria. In momentul de fata, de exemplu, patru oameni din Divizia de Informatii si Comunicatii se afla in Austria la un curs destinat viitorilor manageri, alaturi de colegi din alte sase tari in care Siemens isi desfasoara activitatea. „Facem asta in multe domenii, si pe tehnic, dar si pentru a dezvolta in oamenii nostri abilitati de lideri. Cred ca aceasta invatare interculturala este foarte importanta. Trebuie sa vedem mai departe de granitele Romaniei, desi lucram aici”, este de parere Dieter Angerer.
O alta caracteristica specific romaneasca a fost imediat remarcata de Dieter: angajatii romani ii privesc cu o oarecare teama pe superiori si nu le comunica intotdeauna problemele pe care le au. „Acum, comunicarea functioneaza mai bine, dar a durat cam un an si jumatate pana cand oamenii s-au invatat sa spuna ce au de spus”, povesteste el. „Am incercat sa-i incurajez de fiecare data sa isi deschida sufletul si sa-mi spuna ce le convine si ce nu. Acum o fac. Bineinteles, avem si proceduri formale de primire a feed-back-ului, o data la fiecare sase luni, dar apreciez mai mult stilul de management in care te plimbi prin departament si vorbesti de la egal la egal cu oamenii. Usa mea este deschisa mereu”. La randul sau, Dieter Angerer afirma ca se bucura de aceeasi deschidere si din partea superiorilor sai, deoarece, spune el, canalele culturale in Siemens SRL sunt foarte directe si deschise. „Firma e destul de mare sa conduca singura acest business, dar suficient de mica incat sa existe canale de comunicare directa”.
Un tren numit Desiro
In cazul in care calatoriti cu trenul, probabil veti cauta sa o faceti in cel mai sporit grad de confort. La ora actuala, cele mai confortabile si mai fiabile trenuri din flota CFR sunt deja celebrele „Sageti Albastre”. Am spus „cele mai fiabile din flota CFR”? Pardon! Sunt cele mai fiabile trenuri Desiro din intreaga Europa, ma corecteaza Gabriel Stanciu, Manager de Proiect & Export Control Officer Adjunct in cadrul diviziei Sisteme de Transport. Gabriel Stanciu este cel care s-a ocupat de la inceput de proiectul „Sageata Albastra” (aceasta este denumirea adoptata de CFR, insa titulatura data de Siemens AG Germania acestui tip de tren este Desiro). Initial, Gabriel Stanciu lucra la Caile Ferate Romane, ipostaza in care a fost responsabil de implementarea primului proiect pe care Siemens AG l-a avut in Romania, si anume modernizarea a 24 de locomotive electrice. Ulterior, in 2001, a trecut in „cealalta tabara”.
Echipa aflata in coordonarea lui Gabriel Stanciu este alcatuita din cinci oameni: doi ingineri si trei specialisti. Project Managerul „Sagetii Albastre” se declara satisfacut de faptul ca a putut sa-si formeze singur aceasta echipa de service, pe baza experientei acumulate pe cand lucrau impreuna in cadrul CFR. „Aici este un circuit relativ inchis. Este foarte greu sa te specializezi in acest domeniu daca nu ai lucrat sau daca nu ai absolvit niste cursuri de specialitate. Am cautat colegi care sa aiba o baza deja formata in transporturi. Dar numai recomandarea mea nu a fost de-ajuns, a urmat procesul normal de selectie, insa toti cei pe care i-am recomandat au fost integrati in echipa”, spune Gabriel Stanciu. Bineinteles, numai experienta de la CFR nu a fost de ajuns pentru a lucra pe acest proiect atat de complex, asa ca membrii echipei Desiro au mers la cursuri de specializare atat la Siemens AG, cat si la operatorii de cale ferata din Germania.
Firesc, l-am intrebat pe Gabriel Stanciu cum s-au integrat oamenii adusi de el de la CFR (o societate romaneasca) in cadrul Siemens (o firma germana). „Romanii au avut mereu stilul de lucru <
Pentru un proiect de o asemenea amploare, intalnirile periodice cu echipe similare din Germania si Austria sunt absolut necesare. Iar uneori, colaborarile se transforma in adevarate prietenii. Este cazul lui Gabriel Stanciu, al carui omolog din Germania i-a devenit un foarte bun prieten. Aceste amicitii sunt facilitate si de faptul ca, din cand in cand, grupul Siemens organizeaza team-building-uri mixte. Unul dintre acestea s-a desfasurat la Poiana Brasov, unde, isi aminteste managerul proiectului „Sageata Albastra”, s-a imbinat utilul cu placutul. Adica, pe langa activitatile specifice de recreere, participantii au fost pusi la curent si cu strategia grupului pe urmatorii ani si, cel mai important, au acumulat o buna experienta interculturala.
Energie Siemens
Siemens este pe locul doi in lume in producerea energiei. Cu toate acestea, in Romania, grupul nu s-a ocupat prea mult de acest domeniu. Pana acum. Unul dintre cei responsabili cu construirea acestui segment de business in tara noastra este Cristian Secosan, Directorul Departamentului de Producere a Energiei din cadrul Siemens SRL. Lucreaza aici de sapte luni, insa are o experienta in domeniu de peste zece ani. Venirea sa aici a trebuit aprobata din Austria. De altfel, aceasta este procedura in Siemens SRL. De la un anumit nivel ierarhic in sus, toti cei care se angajeaza aici trebuie sa fie agreati de firma-mama. „Functioneaza asa-numitul <
intr-o functie si superiorul sefului tau direct”, explica Cristian Secosan procedura. Periodic, Cristian Secosan isi trimite cei sase oameni din subordine la perfectionare in strainatate, in tarile in care exista centre de excelenta pentru fiecare domeniu de activitate. In Marea Britanie si Suedia, oamenii se specializeaza in turbine, iar in Germania, in compresoare. Insa la Siemens SRL nu exista numai cursuri tehnice. Fiecare nou angajat intra intr-o sesiune de traininguri pentru a deprinde cultura organizationala specifica firmei. „Este important sa existe niste proceduri clare si general valabile. Asta trebuie sa inveti la un astfel de training, pentru a avea aceeasi intelegere asupra unui fenomen sau actiuni ca cineva dintr-o alta tara in care exista Siemens”, spune Cristi Secosan. „E intr-adevar o atmosfera germana, din punctul de vedere al organizarii. Se manifesta prin niste reguli destul de bine definite, prin niste proceduri destul de clare si printr-un mod de lucru care uneori pare birocratic, dar care este de fapt expresia acestor reguli”.
Cand ne gandim la germani, ne vine in minte imaginea unor persoane destul de reci, chiar dure uneori, carora cu greu le poti smulge un zambet de pe chip. Ei bine, la Siemens SRL nu e asa, afirma Directorul Departamentului de Producere a Energiei. Mai ales ca nu sunt numai germani aici, sunt si austrieci, care sunt un pic altfel decat germanii. De exemplu, Cristian Secosan recunoaste ca, uneori, mai au loc iesiri la o… tuica, pentru a se „energiza”, cu austriecii, acestia fiind mari producatori de rachiu. Iar in privinta germanilor, mare parte dintre acestia sunt bavarezi (sediul central al Siemens fiind in Bavaria). Iar bavarezii, ma lamureste responsabilul cu energia de la Siemens, sunt diferiti de nemtii din nord. „Sunt mai deschisi, mai comunicativi, ceea ce nu inseamna totusi ca nu au si ei o organizare nemteasca”.
Daca spui „Bavaria”, spui automat si „bere”. Si daca spui „bere” (germana), nu poti sa nu te gandesti la Oktoberfest. Da, se serbeaza Oktoberfest la Siemens SRL, in fiecare an. „A fost foarte frumos. Am instalat in curte un cort imens, am avut un gratar si diverse activitati de <
Tineretea unei firme de 100 de ani
Ceea ce sare in ochi de indata ce treci pragul Siemens SRL este tineretea oamenilor care lucreaza aici. „Cred ca media de varsta se situeaza sub 30 de ani, ceea ce contribuie mult la crearea unei bune atmosfere, prin faptul ca oamenii sunt deschisi, au idei noi, nu se simt incatusati. E foarte placut de lucrat aici. Pe oriunde am lucrat pana acum, eram obisnuit sa fie cel mai tanar. Acum sunt aproape decan de varsta la mine in departament. Si am numai 38 de ani”, spune Cristian Secosan. Aceasta prima impresie este intarita atunci cand te intalnesti cu Daniel Caldarusa, Director Adjunct al Departamentului de Logistica, Achizitii si Administratie. Daniel are doar 26 de ani si lucreaza la Siemens SRL de trei ani. De pe 25 februarie 2002, isi aduce el aminte cu precizie.
Si trebuie sa aiba o memorie foarte buna! Cat am stat de vorba cu el, telefonul a sunat incontinuu, pentru ca toti cei din firma care au nevoie de cate ceva suna la Departamentul de Achizitii, Logistica si Administratie. „In principiu, suna pentru ca asa le vine mai usor. Sunt proceduri, avem un intranet plin cu informatii, dar e mai simplu sa suni, sa intrebi si sa ti se raspunda”, motiveaza Daniel Caldarusa taraitul continuu al telefonului. Recunoaste ca nu ii poate multumi pe toti, dar cei din acest departament isi dau silinta. „Ne mai prinde ora 8-9 seara la serviciu… Mai apar si situatii tensionate, in sensul ca oamenii sunt nervosi pentru ca nu a ajuns nu stiu ce marfa, din diferite cauze, care nu tin de noi. Dar nu sunt nervosi pe noi, ci pe situatie. Oricum, noi suntem cei care trebuie sa rezolvam situatia”, marturiseste el.
Seful lui Daniel Caldarusa este tot un expat austriac, insa el nu simte vreo diferenta. Crede ca sefii straini sunt la fel de flexibili ca si cei romani, insa au mai multa experienta decat noi, pentru ca la ei lucrurile merg mult mai usor si mai bine. „Sunt situatii aici pe care ei nu le cunosc, nu inteleg de ce e asa si nu e cum stiu ei. Ei cunosc istoricul Romaniei, de aceea trebuie sa se adapteze la ce are Romania in momentul de fata si sa se gandeasca la faptul ca suntem in crestere”, explica Daniel.
Avand in vedere varsta lui Daniel Caldarusa, m-a interesat care este perceptia lui asupra lucrurilor pe care le poate invata intr-o firma precum Siemens SRL. Fiind vorba de o companie germana, in esenta, ceea ce mi-a raspuns a fost oarecum de asteptat: „Siemens e o scoala foarte buna. Cred ca cel mai important lucru pentru mine este acela ca am ocazia sa lucrez cu oameni foarte bine calificati. Apoi, aici se invata seriozitatea. Un cuvant spus e un cuvant spus. E un nivel la care ceea ce se spune ramane”.