Secretele din CV care îți aduc jobul dorit
Experiența profesională
Aceasta îi face angajatorului prima impresie despre viitorul angajat, deoarece el poate să vadă dacă abilitățile lui sunt necesare pentru locul de muncă vacant și ulterior obținerea unui interviu. Această parte a CV-ului este foarte importantă și trebuie să fii atent când o scrii pentru a-i atrage atenția angajatorului și a-i mări interesul astfel încât să te cheme la un interviu.
Problema experienței profesionale este văzută de multe ori ca o sabie cu două tăișuri. Angajatorii se plâng de slabele cunoștințe practice ale noilor veniți în firmă, iar cei din urmă reclamă faptul că nu au avut de unde să „fure meserie”.
În realitate, lucrurile nu sunt atât de complicate. Experiența rămâne un punct forte în CV-ul oricărui aspirant la un job, conform unui studiu realizat de revista Chronicle of Higher Education.
Însă, niciun angajator nu poate avea pretenția că aplicantul pentru un post să fie reîncarnarea lui Steve Jobs.
Problema pare să rezide mai mult în lipsa interesului studenților pentru ofertele de internship apărute în timpul facultății.
Așa că, orice perioadă de practică desfășurată în perioada studiilor sau orice loc de muncă ocupat în trecut ar fi bine să fie menționate în CV.
Specializarea în domeniu
Alegerea specializării în timpul facultății este importantă, așa cum menționarea ei în CV se dovedește esențială, mai ales dacă evoluezi în domenii complexe precum sănătate sau tehnologie.
Însă, dacă aplici pentru un post care contravine flagrant cu ceea ce scrie pe diploma ta de absolvire, ar fi util să direcționezi discuția în timpul interviului către un punct de comun interes cu interlocutorul tău prin care să sublinezi atuurile pe care le deții.
În fiecare model de CV există secțiunea de Cursuri și certificări, alături de cea destinată studiilor. Un prim pas în diferențierea de ceilalți candidați îl reprezintă tocmai completarea acestei secțiuni cu diverse cursuri care au legătură cu jobul pe care îl ai în vizor.
Un curs de specializare poate fi util atunci când nu îți mai găsești de muncă în sectorul în care ai activat până acum și vrei să te reorientezi. Angajatorul va aprecia interesul tău și, în plus, va ține cont că nu trebuie să îți plătească chiar el un training la locul de muncă. Atât timp cât ești deja pregătit, ai șanse mai mari să obții jobul.
Voluntariat
Cu o componență socială din ce în ce mai pregnantă în politica marilor companii, voluntariatul poate fi cartea pe care o poți juca până la capăt în discuțiile cu potențialul angajator.
Chiar dacă postul pentru care aplici va fi în cele din urmă ocupat de altcineva, poți rămâne în baza de date a departamentului de personal în eventualitatea apariției unui job care să corespundă aptitudinilor tale.
Dintr-o perspectivă profesională, principalul beneficiu al voluntariatului este acumularea de experiență. Fie că ești un student sau tânăr absolvent care nu a lucrat niciodată sau un profesionist în timpul liber sau în perioada dintre slujbe, voluntariatul îți poate îmbunătăți competențele și cunoștințele. În ochii unui recrutator sau angajator, voluntariatul este privit pozitiv, candidatul fiind perceput ca o persoană ambițioasă, dedicate și cu interese multidimensionale. Un alt avantaj important este oportunitatea de a cunoaște oameni noi din medii diverse, dar care împărtășesc aceleași pasiuni ca și tine. Nu în ultimul rând sunt și beneficiile pe plan personal, întrucât participarea activă pentru o cauză nobilă și rezultatele palpabile generează un sentiment puternic de împlinire și încredere în sine.
Relațiile sociale
La fel de bine, modul în care îți gestionezi relațiile sociale se poate dovedi un atu. Nu ești un voluntar convins? Nu-i nimic, inclusiv implicarea în activități sportive de echipă sau apartenența la un anumit club poate fi de ajutor.
Nu uita că angajatorul caută un om care să se integreze rapid în echipa deja formată, iar un bun coechipier este greu de găsit.
Abilități
Abilitățile reprezintă modalități de comportament învățate sau dobândite. Se consideră că abilitățile sunt aptitudini învățate, care permit stabilirea în avans a rezultatului, cu certitudine maximă, deseori cu minim de timp și energie. Abilitatea este capacitatea individului de a executa rapid și cu exactitate un șir de operații pentru efectuarea mai ușoară și cu mai mult succes a unei sarcini. Facem deosebirea între abilități psihomotorii, unde importantă este componenta motorie, și abilități verbalo-simbolice. Pentru a dobândi o abilitate, nu este suficientă numai deținerea unui talent anume, ci această abilitate trebuie exersată, trebuie să avem motivație și, dacă le posedăm, să folosim cunoștințele, abilitățile și experiențele dobândite anterior.
Dacă dintre toate cursurile pe care le-ai urmat în facultate unul anume sau mai multe ți-au stârnit interesul, nu uita să menționezi acest lucru în CV sau în timpul interviului.
Oferă cât mai multe detalii. Chiar și pentru angajarea unui bucătar, proprietarul restaurantului va fi curios să afle dacă aspirantul la titlul de chef este atras de un anumit tip de bucătărie sau de gastronomia moleculară.