Se caută tineri voluntari pentru rețeaua „Povestea Generației Tale”
Pentru a deveni Conectori, tinerii trebuie să completeze un formular disponibil pe pagina web a Consiliului Tineretului din România. 54 dintre ei vor fi selectați și vor participa la prima sesiune de formare, în luna noiembrie, în Timișoara – Capitala Tineretului din România 2016 – 2017. Apoi, timp de patru luni, vor lucra alături de inițiatori și de organizațiile neguvernamentale locale pentru a-și atinge obiectivele. Pentru efortul lor, voluntarii din cadrul rețelei vor beneficia de premii lunare de 300 de lei, formare și alte surprize asigurate de inițiatori – Consiliul Tineretului din România, Școala de Valori și Banca Comercială Română.
„Participarea în rețea e o ocazie extraordinară pentru a promova în rândul colegilor de generație inițiative care sunt relevante pentru succesul lor în carieră, dar și pentru a fi în centrul relației dintre structura națională de reprezentare a tinerilor, Consiliul Tineretului din România, organizațiile neguvernamentale și autoritățile locale. Inițiativele de care se vor ocupa conectorii sunt deja rețete de succes. (…) Conectorii trebuie să vină cu dorința de a învăța, cu ambiție și entuziasm și sunt sigur că vor fi încântați de rezultate, la finalul proiectului”, spune Mihai Dragoș, Președinte al Consiliului Tineretului din România.
Peste 20.000 de tineri se vor întâlni cu membrii rețelei și, dacă autoritățile locale vor fi convinse să acorde mai multă atenție tinerilor, zeci sau chiar sute de mii de tineri și sute de organizații de tineret ar putea beneficia de pe urma inițiativei, potrivit CTR. În funcție de rezultatele obținute cu sprijinul rețelei de Conectori, inițiatorii ar putea prelungi perioada de implementare.
Ce înveți în Laboratorul de Cariere?
Laboratorul de Cariere este unul dintre proiectele care să-i ajute pe tineri să reușească în viața profesională. Mai precis, o platformă de e-learning lansată de Banca Comercială Română în parteneriat cu Școala de Valori, special concepută pentru a încuraja, facilita și consolida legăturile dintre studenți, profesori și specialiști din mediul business din România. Se urmărește ca abilitățile dezvoltate de tineri să fie armonizate cu cerințele existente pe piața muncii. Conectorii selectați vor contribui la cunoașterea și folosirea acestei platforme de către tinerii care vor să facă un pas înainte în pregătirea pentru viitoarea lor carieră.
„Laboratorul de Cariere este spațiul în care tinerii sunt incitați la curiozitate, la cunoaștere, la auto-descoperire, la interacțiune și la conflict pozitiv bazat pe idei constructive referitoare la carieră și la oportunitățile pe care le oferă piața muncii. Tinerii își pot lansa ideile, pot adresa întrebări și afla răspunsuri, pot „sparge” miturile despre angajabilitate. (…) Pot experimenta la propriu ce înseamnă a fi intern într-o corporație, voluntar într-un proiect, angajat al unei instituții, un simplu vizitator pe plaiurile „afacerezei” sau doar un descoperitor de noi abilități și integrator de competențe necesare unui candidat râvnit de angajatori,” afirmă Silvia Bogdan, Coordonator Program Laboratorul de Cariere.
Rețeaua de voluntari a Consiliului Tineretului din România și organizațiile partenere au obținut o creștere de 3,5 milioane lei a fondurilor puse la dispoziția organizațiilor de tineret de către primării și consilii județene în 2016, față de anul anterior, printr-un proiect finanțat în cadrul fondului ONG în România. „Chiar dacă există progrese, majoritatea autorităților locale continuă să nu investească în tineri și foarte puține au strategii în care să abordeze nevoile acestora în ansamblul lor, fie că vorbim de locuire, educație, mediu sau condiții pentru întemeierea unei familii”, spune președintele CTR, Mihai Dragoș. În plus, „foarte puține consultă într-un mod structurat tinerii pentru a identifica aceste nevoi și a găsi soluții”. Rolul conectorilor va fi să "scrie următorul capitol în evoluția modului în care primăriile și consiliile județene se raportează la tineri", plecând de la nevoile încă nerezolvate, dar și de la exemplele de succes din 2015 – 2016.