Se caută manageri energetici
Prin Legea 121/2014 privind Eficiența Energetică, orașele de peste 20.000 de locuitori au obligația de a angaja un manager energetic pentru localități, responsabil de managementul energetic la nivel local și de întocmirea de programe care să includă măsuri pentru creșterea eficienței energetice. Sau să externalizeze serviciile de acest fel către o firmă prestatoare de servicii energetice, unde lucrează cel puțin un astfel de manager energetic. Legea nu prevede sancțiuni pentru administrațiile publice locale care nu respectă prevederile, dar responsabilii ANRE spun că au propus modificarea actului normativ pentru corectarea omisiunii.
Oricum, chiar dacă ar vrea, autoritățile locale nu pot încă angaja manageri energetici pentru că niciunul nu a fost atestat de ANRE, singura instituție care dă avizul. „Recent, formatorii profesionali care susțin cursurile de pregătire ne-au anunțat că au o primă promoție de manageri energetici pentru localități, dar până acum niciunul nu și-a depus documentația pentru atestare”, a declarat Tincuța Hristov, expert la Departamentul pentru Eficiență Energetică al ANRE.
Potrivit Regulamentului de atestare, aprobat în 2014, pot deveni manageri energetici licențiații în inginerie energetică, dar care au și o experiență profesională de minimum 2 ani. Experiența profesională se referă la activitate didactică, cercetare, proiectare, execuție sau exploatare. Sunt eligibili însă și licențiații în inginerie civilă, ingineria instalațiilor, inginerie electrică, inginerie mecanică și alte specializări asemănătoare. În cazul acestora este nevoie de o experiență profesională de minimum cinci ani. Candidații trebuie să urmeze cursurile de specializare organizate de formatorii profesionali care au primit avizul ANRE și a căror listă se găsește pe site-ul Autorității. Cursul cuprinde o parte teoretică, derulată mai nou online, și una practică, organizată în laboratoarele unor facultăți de energetică acreditate. Sunt scutiți de absolvirea cursului cei care au un master în eficiența energiei la facultăți care au primit avizul ANRE sau un doctorat într-unul dintre domeniile eligibile.
În etapa următoare, candidații trebuie să depună la ANRE dosarul de documente solicitat împreună cu un proiect de eficiență energetică pe care să-l prezinte în fața unei comisii de atestare. Abia apoi primesc atestatul care le permite să-și găsească un loc de muncă fie în cadrul unei autorități locale, fie la o firmă prestatoare de servicii energetice.
Managerii energetici erau până acum căutați doar de operatorii economici, mari consumatori de energie. Încă din 2004 ei sunt obligați să angajeze un manager energetic sau să externalizeze serviciile către firme sau către Persoane Fizice Autorizate prestatoare de servicii energetice. Din cei 713 operatori economici vizați, circa 150 nu au îndeplinit încă această obligație. De altfel, nici în cazul companiilor numărul managerilor energetici atestați nu pare suficient. Potrivit datelor ANRE, sunt 383 de manageri energetici atestați până acum și 40 de firme și PFA prestatoare de servicii energetice.