Schimbarea mentalitatii managerului de resurse umane
Pentru a intelege mai bine noul rol al managerului de resurse umane/ director de resurse umane si relatia acestuia cu boardul, Andreea Voinea, HR Director BCR, si Robert Redeleanu, CEO Scandia, au expus cateva dintre experientele pe care le-au avut pe parcursul anilor in ceea ce priveste relatia HR-Board si cateva dintre lectiile invatate.
Din perspectiva sa de director de resurse umane, Andreea Voinea sustine ca rolul HR-ul intr-o organizatie este vazut diferit de catre principalii stakeholderi ai proceselor de HR. Prima dintre perspective este cea a business-ului, care considera rolul HR-ul ca fiind unul mai degraba operational, gestionand in principal exceptiile si situatiile de criza. Cea de-a doua perspectiva este cea pe care HR-ul o are asupra propriului rol. Astfel, in general, oamenii de HR considera ca rolul lor este sa implementeze concepte noi, sa sustina inovatia, ramanand insa uneori foarte inchistati in limbajul specific de HR. Cea de-a treia perspectiva avuta in vedere este cea a companiei, care considera HR-ul un factor important in crearea profitului pentru actionari. “Este important ca HR-ul sa stimuleze performanta, sa asigure sustenabilitatea businessului, de exemplu, prin planuri de succesiune si sa asigure resursele necesare companiei, actionand permanent ca un barometru al guvernantei corporatiste”.
Managerul de resurse umane este un consultant de incredere pentru board
Din perspectiva relatiei cu boardul, HR-ul este, potrivit Andreei Voinea, un consultant de incredere, indeplinind simultan mai multe roluri: de partener strategic, de promotor al identitatii companiei, de agent al schimbarii, de lider cultural, de talent manager si de sustinator al guvernantei corporatiste. Pentru a indeplini aceste roluri, un om de HR trebuie sa inteleaga business-il in profunzime, sa aiba competentele tehnice necesare, sa fie credibil, sa aiba un stil de comunicare deschis si direct. “Intrucat membrii Board-ului iau decizii pe baza unui volum mare de informatii, cred ca este foarte important ca in calitate de om de HR sa ai capacitatea sa analizezi si sa structurezi informatia in asa fel incat sa facilitezi luarea deciziilor. ”
HR-ul pregateste compania pentru contextul economic
De pe baricada GM-ului, Robert Redeleanu, CEO Scandia, sustine ca este normal ca HR-ul sa stea “in dreapta” directorului general. “Astazi, in Scandia avem o abordare diferita. Suntem intr-un proces de transformare, atat in ceea ce priveste procesele si structura cat si oamenii si mentalitatile. Tocmai de aceea, felul in care managerul de resurse umane pregateste compania pentru contextul de business este critic.” Robert Redeleanu considera alinierea dintre CEO si HRD ca fiind totala. “HR-ul nu este o functie aparte ci are un rol activ de partener pentru alte functiuni.”
In prealabil, participantii la acest workshop si-au identificat valorile si stilurile comportamentale printr-o experienta directa, cu ajutorul instrumentului dezvoltat de Human Synergistics Romania. Acestia au avut ocazia sa aplice intr-un mod practic informatiile despre acest instrument vizionand si analizand ulterior personajele unui film clasic. Astfel, participantii au inteles cum stilurile constructive si atitudinea constructiva pot influenta deciziile unui grup pus in fata luarii unei decizii complexe. Ultima parte a evenimentului a constat in impartasirea concluziilor si primirea unui feedback din partea consultantilor acreditati din echipa Achieve Global Romania.