Schimbare de paradigmă? Angajaţii preferă să aibă superiori femei
O majoritate covârşitoare a celor intervievaţi preferă stilurile de ultimă oră de leadership, mai precis, cele care pun accentul pe colaborare. Şapte din 10 angajaţi americani asociază aceste stiluri de leadership cu femeile. 77% dintre respondenţi asociau stilurile de leadership „tradiţional”, ce implică datul ordinelor şi punerea în practică a modelului recompensă/pedeapsă cu bărbaţii.
„E limpede că aportul femeilor constă în abordări noi şi incitante în privinţa managementului şi leadershipului”, afirmă Kim Dellarocca, directoare a departamentului de „practice management & segment marketing”, precizând că: „Totuşi, cercetarea ne demonstrează că există un decalaj între acceptarea unui stil de management şi preferinţele de facto în materie de selectare a liderilor”.
Cercetarea „Americans Crave a New Kind of Leader— And Women Are Ready to Deliver” a mai scos ceva la iveală, şi anume, o corelaţie între vârstă şi atitudinea vizavi de femei la locul de muncă. Potrivit înţelepciunii de bun-simţ, tinerii sunt mai deschişi la idei noi, însă rezultatele arată că, cu cât respondentul e mai în vârstă, cu atât mai mult vede cu ochi buni o femeie într-o poziţie de conducere.
Cercetătorii susţin că această corelaţie ar putea fi un rezultat al lucrului cu femei din varii bresle, care a contribuit la distrugerea stereotipurilor tradiţionale.
„E esenţial să ai modele bune de urmat dacă vrei să rezolvi paradoxul genului. Dacă să intri în contact cu persoane care demonstrează că acele stereotipuri sunt false facilitează înlăturarea ideilor preconcepute, atunci aceasta ar putea fi o strategie promiţătoare pentru ca femeile în roluri de conducători care le aparţineau tradiţional bărbaţilor să fie acceptate de cât mai mulţi oameni”, a susţinut Kim Dellarocca.
În contextul în care femeile alcătuiesc aproape două treimi din forţa de muncă din Statele Unite ale Americii, cercetările demonstrează că, în privinţa celor aflaţi în poziţii de conducere, bărbaţii sunt cu mult mai numeroşi decât femeile, în ciuda preferinţei pentru un stil de management asociat predominant cu ele.
Mai mult, această tendinţă rămâne constantă în ciuda faptului că femeile îi depăşesc pe bărbaţi în privinţa educaţiei (există mai multe femei cu studii universitare decât bărbaţi) şi un procent din ce în ce mai mare de femei devin principalul susţinător financiar al propriei familii.
Din 2007 până în prezent, McKinsey & Company, o companie internaţională de consultanţă, publică studiul „Women Matter”, care a demonstrat că firmele care au o masă critică de femei în poziţii de conducere dau rezultate mai bune decât firmele care nu au femei la conducere.
„Am descoperit că unul din motivele pentru care firmele care au o masă critică de femei în poziţii de conducere dau rezultate mai bune constă în stilurile de leadership pe care femeile lideri le pun în practică mai mult decât bărbaţii lideri”, scria unul dintre autorii ultimului studiu din această serie, publicat anul trecut.
Referitor la aceste stiluri de leadership, autorii afirmă că femeile sunt mai inspirate în privinţa luării deciziilor (procesul prin care iau hotărâri e unul care încurajează participarea celorlalţi), în privinţa stabilirii obiectivelor şi a motivării angajaţilor când sunt în poziţii de conducere. Bărbaţii se bazează pe luarea deciziilor într-un mod individualist, sunt mai doritori să controleze totul în jurul lor şi au o predilecţie pentru acţiunile punitive.
Ca şi studiul anterior, în pofida diferenţei dintre stilurile de leadership şi a preferinţei pentru femei în postura de lideri, cercetarea McKinsey afirmă că, în ceea ce priveşte corporaţiile, există mult mai puţine şefe şi mult mai mulţi şefi. Mai mult, potrivit ultimului studiu, deşi companiile au luat măsuri pentru a promova femei în poziţii de conducere, puţine din acestea au un efect semnificativ.