SC Herbalife RO SRL, amendata de ITM Cluj din cauza ca avea 950 de angajati fara forme legale
Societatea comerciala Herbalife RO SRL a fost amendata de catre reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj cu suma de 100.000 de lei, dupa ce s-a constatat ca aceasta avea 950 de angajati fara forme legale.
Inspectorii ITM Cluj au facut un control, in perioada 25 noiembrie 2010 – 12 ianuarie 2011, in domeniul desfacerii cu amanuntul a produselor Herbalife in judetul Cluj, de catre SC Herbalife RO SRL, societate romaneasca cu participare internationala, a declarat seful ITM Cluj, Emilian Rosca.
"ITM Cluj a solicitat societatii inscrisurile doveditoare ale activitatilor desfasurate. Pornind de la primele declaratii si mergand pe firul acestora, in urma unui control complex, ITM Cluj a depistat o adevarata retea de munca la negru. A fost aplicata SC Herbalife RO SRL amenda maxima, de 100.000 de lei, pentru primirea la munca a unui numar de 950 de persoane, din care 807 femei si 143 barbati, fara ca acestora sa le incheie contracte de munca", a spus Rosca, citat de Mediafax.
El a explicat ca societatea internationala Herbalife desfasoara in Romania si in judetul Cluj activitati comerciale de vanzare a unor produse care se adreseaza unor categorii de sportivi sau altor persoane interesate de probleme nutritioniste, fiind infiintata in acest scop SC Herbalife RO SRL – persoana juridica romana "prin care a dezvoltat o retea de distributie organizata piramidal, care are la baza recrutarea de persoane fizice in calitate de asa-zisi intreprinzatori independenti pentru a vinde produsele Herbalife".
Societatea are sediul in Bucuresti si detine centre de vanzari si centre de comenzi in Bucuresti si in Floresti, judetul Cluj. Asociatii SC Herbalife RO SRL sunt doua firme din Luxemburg.
"Activitatea comerciala a acestei societati este bazata pe un plan de afaceri care are ca mecanism principal munca fara forme legale pe care o desfasoara persoane fizice angajate ca distribuitori in reteaua comerciala a societatii", a precizat seful ITM Cluj.
Emilian Rosca a explicat ca intre distribuitorii de produse si SC Herbalife RO SRL se incheie un contract de distributie "care mascheaza in fapt raportul de munca ce se stabileste intre parti".
"Distribuitorul este incadrat in munca de vanzator produse dupa ce completeaza o cerere si semneaza un contract de distribuitor prin care se angajeaza sa desfasoare activitatea de agent comercial, respectiv vanzator, avand ca obiect vanzarea directa a produselor Herbalife. Compania primeste cereri de acceptare ca distribuitori numai de la persoane fizice care au implinit varsta de 18 ani si care au capacitate deplina de exercitiu. Aceasta cerinta expresa a companiei conduce la o legatura clara intre angajat si angajator, angajatul avand obligatia principala de a vinde produsele firmei", a subliniat Rosca.
Directorul ITM Cluj a mentionat ca din datele controlului, coroborate cu lipsa contractelor individuale de munca, "reiese ca SC Herbalife RO SRL nu este interesata sa desfasoare in Romania activitati comerciale legale, avand ca parteneri comercianti autorizati".
"Angajatii, adica distribuitorii, se afla in supravegherea unor persoane denumite «sponsori», de asemenea persoane fizice, care desfasoara in fapt activitati de recrutare de personal. ITM Cluj a constatat ca intreaga activitate desfasurata de SC Herbalife RO SRL este o activitate comerciala de desfacere a produselor prin intermediul persoanelor fizice neautorizate. Distribuitorii au drepturi si obligatii specifice raporturilor de munca. Plata muncii depuse de distribuitor rezulta din diferenta de pret cu care acesta ramane dupa vanzarea produselor Herbalife, deoarece angajatorul vinde marfa distribuitorului cu un pret, iar acesta o vinde clientului cu un pret mai mare. Acestea reprezinta in mod evident fapte de comert pe care persoana fizica neautorizata nu le poate executa decat in calitate de angajat al comerciantului Herbalife. Persoanele fizice nu pot avea calitate de comercianti", a spus Rosca.
Update: Herbalife nu a primit niciun document oficial
"Reprezentantii Herbalife au fost surprinsi sa afle aceste informatii, cu atat mai mult cu cat nu au primit niciun document oficial din partea ITM Cluj referitor la o astfel de decizie, in ciuda suportului pe care compania l-a oferit inspectorilor in ultimele saptamani. Prin urmare, compania isi rezerva dreptul de a nu face comentarii in acest moment", se arata intr-un comunicat al companiei.
Potrivit acestuia, "Herbalife are incredere completa in modelul sau de business si in formele de colaborare practicate. Herbalife dezvolta un model de business tip Vanzare Directa, in care fiecare persoana poate sa inceapa propria afacere comercializand produse Herbalife si recrutand alte persoane care sa procedeze la fel. Aceste persoane, numite Distribuitori Independenti, activeaza in mod independent, conform legislatiei din Romania. Aceasta este esenta tuturor modelelor de business din Vanzarea Directa, aplicate nu numai in Romania, ci si in restul Europei si al lumii, prin care Herbalife a atins vanzari de 10 miliarde Euro si a oferit venituri pentru mai mult de patru milioane de persoane la nivel mondial".