Șase cărți remarcabile citite, în 2015, de Bill Gates
Cele șase cărți nu sunt puse într-o ordine valorică și nici nu sunt neapărati apărute în acest an.
The Road to Character, de David Brooks. Editorialistul New York Times examinează în această carte care sunt valorile care ne motivează. El susțină că societatea americană face o treabă bună cultivând calitățile care duc la un succes exterior, dar nu și când vine vorba de cele care aduc pacea minții și a sufletului. În demersul său, Brooks face portretele unor figuri istorice, precum generalul George Marshall, care i s-a părut lui Bill Gates în mod special revelator. „Este o privire provocatoare și dură asupra a ce înseamnă să îți trăiești bine viața”, spune miliardarul.
Thing Explainer: Complicated Stuff in Simple Words, de Randall Munroe. Fostul angajat NASA, specialist în robotică, explică subiecte diverse, de la cum funcționează smartphone-urile până la ce spune Constituția SUA, folosind doar cele mai comune 1.000 de cuvinte ale limbii engleze și diagrame. „E un concept strălucit, pentru că dacă nu poți explica un subiect în mod simplu înseamnă că nu îl înțelegi cu adevărat”, crede Bill Gates. Cartea conține o mulțime de explicații folositoare și desene care le fac mai accesibile cititorilor construcții diverse, de la mașini de spălat vase la centrale nucleare. În plus, autorul este amuzant și nu se dă în lături de la o glumă bună. „Acesta e un ghid minunat pentru mințile curioase”, conchide Bill Gates.
Being Nixon: A Man Divided, de Evan Thomas. Fostul președinte american e de obicei portretizat aproape ca un escroc sau un negustor de război. Cartea aceasta, scrisă de un jurnalist, e mai echilibrată, susține Gates. Un portret empatic care nu se concentrează pe președinția lui Nixon, ci privește către lumea interioară a acestui strălucitor, dar conflictual bărbat.
Sustainable Materials With Both Eyes Open, de Julian M. Allwood, Jonathan M. Cullen și alții. Echipa de la Universitatea Cambridge din spatele acestei cărți pune întrebarea: cât din emisiile de carbon pe care le producem prin fabricarea și folosirea produselor putem reduce? Iar răspunsul este: destul de mult. Autorii analizează materialele pe care oamenii le folosesc cel mai mult, mai ales oțelul și aluminiul, și arată cum putem reduce emisiile de carbon cu până la 50 de procente, fără a cere oamenilor să facă mari sacrificii. „Deși subiectul poate fi arid ca un deșert, autorii îl înviorează cu multe ilustrații colorate și analogii inteligente, fără a sacrifica din claritate și rigoare.” Gates recunoaște că a învățat multe din această carte și invită la descărcarea ei gratis de pe site-ul autorilor.
Eradication: Ridding the World of Diseases Forever?, de Nancy Leys Stepan. Această istorie a eforturilor de eradicare a bolilor arată cât de mult te poate acapara o astfel de muncă, cât de multe moduri de abordare au fost încercate fără succes și cât de mult am învățat din eșecuri. Stilul este destul de academic, recunoaște Bill Gates, dar argumentele aduse merită efortul. „La final vei avea o percepție mai clară despre cum putem folosi lecțiile trecutului ca ghid al eforturilor viitoare pentru salvarea vieților”.
Mindset: The New Psychology of Success, de Carol S. Dweck.
Cartea, deși publicată în 2006, apare în lista din 2015 a lui Bill Gates. Autoarea folosește cercetări științifice și un stil captivant pentru a ne arăta cum credințele noastre referitoare la ce suntem capabili să facem exercită o imensă influență asupra modului în care învățăm și asupra căilor pe care le urmăm în viață. Dar valoarea cărții nu se limitează la educație, crede fondatorul Microsoft, ci e relevantă și pentru oamenii de afaceri care vor să cultive talentele în companiile lor și pentru părinții care vor copii pe care provocările să nu-i sperie, ci să-i motiveze.