Săptămâna Sunetului, de acum și la București
Oameni de artă, muzicieni, cineaști, ingineri de sunet și etnologi vor «înrăma» și analiza din diferite unghiuri faptele sonore care populează natura și viața publică și privată, urmărind repunerea sunetului în context global și reinterpretarea din perspectivă socială, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.
LA SEMAINE DU SON s-a născut la Paris în urmă cu 12 ani, la inițiativa unui inginer acustician francez, Christian Hugonnet, care a dorit să familiarizeze publicul cu privire la ceea ce înseamnă sunetul, în accepțiunea lui cea mai largă, căutând astfel să arate implicațiile sunetului în viața noastră de zi cu zi.
Astăzi, Săptămâna Sunetului are loc în 80 de orașe din Franța, Belgia, Elveția, Mexic, Argentina, Columbia, Uruguay, Venezuela, Coasta de Fildeș și Canada. Bucureștiul e primul oraș din Europa Centrală și de Est care se alătură acestora.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 14 martie, la ora 18, la Hanul Gabroveni/ARCUB, cu vernisajul instalației sonore realizate cu ajutorul lui Baptiste Bohelay (Franța) și Modulab (România), în prezența organizatorilor, artiștilor invitați și partenerilor evenimentului. Speranța Rădulescu, profesor la Universitatea Națională de Muzică București, va fi invitat de onoare. Christian Hugonnet, inițiatorul evenimentului internațional, va fi prezent la București pentru a susține o conferință marți, 15 martie, ora 18, la ARCUB.
Vineri, 18 martie, la ora 18, la ARCUB, Speranța Rădulescu va vorbi într-o conferință ilustrată cu muzică antologică despre colecția de discuri de muzici tradiționale Ethnophonie (26 de CD-uri), inițiată în 1999 de către Horia Bernea și realizată de Fundația Al. Tzigara Samurcaș, în cooperare cu Muzeul Național al Țăranului. Colecția a fost distinsă cu premiul Coup de Cœur al Academiei Charles Cros, Franța (2005) și cu Premiul criticii germane a discului (2006). Ea urmărește să devină o mărturie a culturii muzicale populare de la începutul secolului XXI.
Alte evenimente importante din program:
– Conferință cu chirurgul ORL Cristian Mocanu despre riscurile poluării sonore urbane pentru sănătatea auditivă- 16 martie, la ora 18, la Hanul Gabroveni.
– Concertul improvizatoarei austriece Maja Osojnik, solo in Club Control, 16 martie, urmat pe 17 martie la Conservator de întâlnirea dintre aceasta și colectivul de improvizatori PFA Orchestra, grupând 10 muzicieni din cele mai inovative proiecte muzicale din București.
– Prezentarea festivalului internațional de teatru radiofonic Grand Prix Nova, joi, 17 martie, la ora 17, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Francez din București.
– Concert de orgă cu legendara figură a muzicii maximaliste, Charlemagne Palestine, duminică, 20 martie, la Conservator.