Săptămâna de lucru ar trebui să aibă trei zile, după 40 de ani
Calculele realizate de cercetătorii de la Universitatea din Melbourne, în colaborare cu alți specialiști, sugerează că un job part-time stimulează creierul, fără să-l extenueze sau streseze. Participanții la studiu au fost rugați să citească cu voce tare diverse cuvinte, să recite liste de numere în ordine inversă și să potrivească litere și numere, în condiții de stres. Cei care au muncit circa 25 de ore pe săptămână au obținut, de regulă, cele mai bune scoruri.
Cercetătorii spun că aceste informații ar trebui luate în considerare în condițiile în care multe țări au crescut vârsta de pensionare. "Munca poate fi o sabie cu două tăișuri: poate stimula activitatea creierului, dar în același timp petrecerea a numeroase ore muncind și anumite tipuri de sarcini pot duce la oboseală și stres, ceea ce poate deteriora funcțiile cognitive”, se arată în raport. Datele obținute sugerează că abilitățile cognitive ale celor care lucrează 60 de ore pe săptămână pot fi mai reduse decât ale celor care nu sunt angajați deloc.
Geraint Johnes, profesor de economie la Lancaster University Management School, citat de BBC, subliniază că declinul funcțiilor cognitive care se înregistează după depășirea celor 25 de ore săptămânale este marginal și că nu există mari diferențe față de cazul în care care lucrează 35 de ore. În schimb, peste 40 de ore muncite într-o săptămână aduc o deteriorare mult mai rapidă.