„Salutare, Naţiune!”. Glasul inconfundabil Andrei Gheorghe nu mai este. Mesajele pentru el
Așa a scris Andrei Gheorghe pe 19 februarie, exact cu o lună înaintea morţii lui.
"Salutare, Naţiune!", răsuna glasul lui inconfundabil. Era Andrei Gheorghe, nesuferitul, Andrei Gheorghe, arogantul, Andrei Gheorghe, omul de radio, omul de televiziune, Andrei Gheorghe, prietenul, cultul, omul… Acestea sunt cuvintele care curg acum, la moartea lui Andrei Gheorghe, pe reţelele de socializare, bloguri, site-uri de ştiri. Toți încearcă să îi aducă un omagiu unui jurnalist care, cu bune şi rele – așa cum a fost definit acum și nu numai, şi-a pus amprenta asupra unei generaţii, dedicându-se aproape 30 de ani audiovizualului. Avea 56 de ani.
Spicuim câteva dintre mesajele de pe Facebook – și nu numai, pentru el:
Cel mai mișto lucru pe care l-am auzit azi despre Andrei e și cel mai îngrozitor pentru noi. Ni l-a spus un acultător: ”azi pe Andrei Gheorghe nu l-ar fi angajat nimeni.” Așa rău cum sună, e cel mai bun compliment. Prea sincer, prea direct, prea citit și prea liber pentru breaslă, așa cum este ea azi. Rămas bun, Andrei! – Cătălin Striblea
Andrei, cînd o sa trecem și noi acolo unde ai plecat tu, facem un radio. RADIOUL. ALA. CUM NE-AI ÎNVĂȚAT TU. Andrei, te iubim. Mult. Și-o să ne fie dor de tine pînă ne vedem. Și-ți mulțumim din suflet că sîntem Oameni de Radio datorită ție, că ne-ai învățat cea mai frumoasă meserie din lume. Că ne-ai învățat. Că ne-ai certat pe fiecare dintre noi, ca ne-ai învățat. Că simțim. De ce ai plecat, numai tu știi, ca de obicei. Că doar nu o să dai tu explicații cuiva. Poate nu ți-am spus niciodată, dar Radio Guerrilla ești si tu, mult. Mult. Mult. Mult de tot. Foarte mult, și-ți mulțumim din suflet pentru asta. Ce rău îmi pare ca nu ți-am mulțumit pentru asta niciodată. Niciodată pentru că ai dispărut. Toți cretinii vorbesc despre tine acum, la televizor. Toți sînt prietenii tăi. De astăzi înainte, o parte din Mansarda Radio Guerrilla va purta numele tău, “Studioul Andrei Gheorghe”. For evă. Știm că o să te enerveze asta, dar b-am putut să ne abținem. Ești printre noi, ești în noi. Te iubim. Îți mulțimim pentru ceea ce suntem. E parte din tine, este Piramida ta. Ne e dor de tine si o sa ne vedem la un moment dat, să facem RADIOUL. Respect & Love. Vorbim. – Adrian Popescu, Mihai Dobrovolschi, Liviu Mihaiu, Cristi Schnebli
Ca să știți și voi: eu am început să ascult radio (zilnic) pentru Andrei Gheorghe. Apoi am început să fac radio (zilnic). Te-am iubit pentru vocea ta, spontaneitatea ta și pentru sarcasm.
M-ai întristat când am vorbit ultima dată pentru că tu, Andrei Gheorghe, mi-ai zis: "mi-e dor de radio". Drum bun, Andrei Gheorghe! – Carmen Ivanov
Media din România a pierdut o Voce care a facut istorie pentru Radioul de la noi! Dincolo de orice controverse, rămâne dragostea lui pentru Radio…și felul în care livra ascultătorului libertatea Gândului!A fost invitatul meu la " O data-n viata" într-o ediție eveniment în care l-am descoperit lumii altfel…cald, empatic, timid, generos, emotionat…bucurându-se sa petreacă! Rămas bun, Andrei Gheorghe!” – Iuliana Tudor
***
Andrei Gheorghe era născut la 14 ianuarie 1962, la Lipeţk, în Rusia.
Tatăl lui, originar din România, a studiat la şcoala de aviaţie din Lipeţk, Rusia, iar mama sa rusoaică fiind, era chiar fiica comandantului şcolii de aviaţie. Andrei Gheorghe a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (secţia rusă-engleză), Universitatea din Bucureşti. Între 1991 şi 1993 a fost reporter special la Radio Constanţa şi a realizat mai multe emisiuni la posturile Radio Sky Constanţa (1993- 1996; "Videomania", "Vineri 13"). Pro FM Bucureşti (1996-2002;"Midnight Killer" "13-14"), şi "Lanţul Slăbiciunilor" la Pro TV.
În 2002 şi 2003, a realizat, la Antena 1, emisiunea 'Gheorghe' şi a reluat emisiunea '13-14', mai întâi la Radio 21, şi apoi la Radio Total (2005-2006).
A avut un rol secundar în filmele 'Amen' (2002) al lui Costa Gavras, 'Tinereţe fără tinereţe' (2007) al lui Francis Ford Coppola şi a colaborat cu trupa de hip hop 'Paraziţii' pentru albumul 'Irefutabil'. A mai realizat un scurtmetraj în 2008, numit 'Dubla personalitate'.
În 2006, a publicat volumul 'Midnight Killer – Banalitatea s-a născut la oraş', însoţit de un CD audio în colecţia 'Ego Publicistica' de la Editura Polirom.
În 2004, a devenit consilier media şi realizator de emisiuni ('Politică, frate!' şi 'Am o ştire pentru tine!') la Realitatea TV, post cu care a încheiat colaborarea în mai 2008. Andrei Gheorghe a fost iniţial suspendat de conducerea postului Realitatea TV, la 18 mai 2008, în urma unui incident în care realizatorul TV a fost filmat având o altercaţie cu agenţii de circulaţie care îl opriseră în trafic.
A scris la 'Academia Caţavencu' şi în ghidul '24-FUN'. În afară de realizarea de emisiuni radio şi TV, a deţinut funcţii de conducere la posturile unde a lucrat: director de programe la Radio Sky Constanţa şi Pro FM Bucureşti, director de programe al trustului Media Pro, consilier în probleme de marketing la Antena 1 Bucureşti. La 16 martie 2009, a revenit în trustul Realitatea-Caţavencu, unde a fost realizatorul emisiunii 'Cu Gheorghe şi Mihaiu' de la Radio Guerilla. Din septembrie 2009, timp de trei luni, a fost moderatorul unui reality show românesc difuzat la postul TV Kanal D: 'Rătăciţi în Panama'.
La 4 ianuarie 2010, Andrei Gheorghe a preluat funcţia de consilier al ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, fiind responsabil cu coordonarea Departamentului de Comunicare. A ocupat acest post până la 26 februarie 2010, când Ministerul Finanţelor a încetat relaţiile contractuale cu acesta.
A realizat emisiunea 'Clubul de poker' la postul Prima TV în România (septembrie – decembrie 2010) şi 'Salutare Naţiune' pe canalul Prime în Republica Moldova (Chişinău) (2010-2011). În cursul anului 2012, a realizat emisiunea-interviu 'Oameni şi oameni' la postul The Money Channel.
Din 2014 până în 2016, a revenit la radio, la PRO FM, realizând un matinal alături de GreeG. În anul 2017, Andrei Gheorghe a participat la dezbaterea ''Film şi Politică'', desfăşurată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), potrivit site-ului oficial, tiff.ro.
***
Jurnalistul Andrei Gheorghe a fost găsit decedat luni seara, după ora 22,00, la domiciliul său din localitatea Voluntari.
Potrivit Poliţiei Ilfov, în jurul orei 22,15, poliţiştii IPJ Ilfov au fost sesizaţi, prin apel 112, cu privire la faptul că, în localitatea Voluntari, a fost găsită o persoană decedată. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, pentru a stabili identitatea persoanei şi cauzele producerii decesului. Acesta a fost identificat ca fiind Andrei Gheorghe, în vârstă de 56 de ani.
Andrei Gheorghe a murit din cauza unui stop cardio-respirator, au constatat legiştii prezenţi luni seară la locuinţa acestuia, conform unor surse judiciare. Conform surselor citate, moartea jurnalistului a avut loc în urmă cu aproximativ 12 ore. Poliţia va deschide în acest caz un dosar de moarte suspectă.
În urmă cu mai bine de o lună, Gheorghe avusese contul de Facebook suspendat, după cum amintea în mesajul de "revenire".