Salariul mediu în iulie a fost de 1.556 lei. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în transporturi și asigurări
"În luna iulie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost uşor mai mare faţă de luna iunie 2012 ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, prime de vacanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), drepturi în natură ori realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cele mai mari creşteri au fost raportate în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport (14,6%) şi asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (10%-11%).
Scăderile câştigului salarial mediu faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, câştigul salarial mediu net din luna iulie 2012 a scăzut ca urmare a nerealizărilor de producţie, încasărilor mai mici (funcţie de contracte), dificultăţilor financiare şi lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unităţi economice.
Cele mai importante scăderi s-au înregistrat în telecomunicaţii şi fabricarea produselor din tutun – 17,9%, respectiv 15,6%.
În învăţământ indicatorul a scăzut cu 3,5%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice şi a încheierii contractelor pe perioadă determinată, consecinţă a începerii vacanţei şcolare.
În sănătate şi asistenţă socială salariile s-au redus cu 0,4%, iar în administraţia publică au urcat cu 0,6%.
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,8%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 102,7%.