Salariul mediu a crescut in luna iulie cu 1,9%. Vezi unde s-au inregistrat cele mai mari salarii medii din Romania
Castigul salarial mediu nominal brut a ajuns in luna iulie a acestui an la 2.378 de lei, cu 1,9% mai mare decat in luna precedenta, in timp ce castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.719 lei, cu 32 de lei (1,9%) mai mare decat in luna iunie, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS) remis Cariere.
Cele mai mari salarii medii nete s-au inregistrat in activitati precum extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.562 lei), iar cele mai mici in activitatile hotelurilor si a restaurantelor (1.011 lei).
Indicele castigului salarial real pentru luna iulie a acestui an fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 128%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna iunie 2014.
Cele mai mari cresteri ale salariului mediu net
In raportul INS se mai arata ca salariul mediu net din majoritatea activitatilor din sectorul economic a crescut in luna iulie fata de luna iunie datorita acordarii de prime ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri, realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (in functie de contracte). De asemenea, castigul salarial mediu net a crescut in luna iulie 2014 ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut, la 900 lei/luna.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (cu 10,9%), in activitati auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii (cu 9%) si in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (intre 6 si 8%).
Cele mai mari scaderi ale salariului mediu net
Scaderile salariului mediu net in luna iulie fata de luna iunie a acestui an au fost determinate de acordarea in luna iunie de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale salariului mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (cu 7,9%), in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor (intre 5,5 si 7%) si in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de spectacole, culturale si recreative (intre 3 si 4%).
In cee ce priveste sectorul bugetar, aici s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: administratie publica (2,2%), sanatate si asistenta sociala (0,4%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale de la 1 iulie 20144. In invatamant s-a inregistrat o scadere a castigului salarial mediu net (-1,9%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.
Comparativ cu luna iulie a anului 2013, salariul mediu net a crescut cu 5,1%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,1%.