Să fii naiv uneori te ajută să faci lucruri mari
Nu ştiam nimic despre roboţi, eram ca un copil care ajunge într-o lume nouă. Habar n-aveam ce probleme voi avea, cu componentele printate, cu cele electrice ş.a.m.d., pur şi simplu m-am apucat de treaba şi am găsit soluţii din mers. Am continuat să lucrez, iar la final am obţinut rezultatul dorit", a explicat Gael în interviul acordat Revistei CARIERE, cu ocazia evenimentului Bucharest Technology Week.
El are o carte de vizită impresionantă: lucrează de peste 25 de ani pentru cele mai mari branduri din lume.
Însă în ultima vreme s-a concentrat pe crearea primului robot umanoid printat 3D. Proiectul a fost botezat InMoov şi este open source, ceea ce înseamnă că fiecare utilizator poate aduce contribuţia proprie.
Află aici mai multe detalii despre proiect: Robotul cu faţă prietenoasă, scos la imprimanta 3D: Poţi să-l faci singur acasă (Video)
Îndrăzneşte să înveţi ceva nou!
Gael consideră că oricine poate face orice îşi propune. Tot ce trebuie să faci este să te apuci de treabă, căci dacă stai şi despici firul în patru nu rezolvi. Dă drumul la proiect, iar pe parcurs vei găsi soluţii la problemele pe care le întâmpini.
"Cred că a fi naiv uneori te ajută să faci lucruri mari. În general, avem impresia că dacă nu deprindem o abilitate de tineri, atunci nu are sens să încercăm ceva nou când mai înaintăm în vârstă. Ceea ce nu e deloc adevărat", a spus sculptorul şi designerul francez.
Gael punctează un aspect important. Era Internetului ne schimbă modul de viaţă. Acum putem face anumite lucruri din două click-uri şi trei bătăi în taste, cu toate că în trecut astfel de sarcini erau realizate de oameni care s-au pregătit ani de zile pentru jobul respectiv.
"Devenim din ce în ce mai pluridisciplinaţi, adică suntem capabili să facem mai multe sarcini decât predecesorii noştri, iar această lume ne permite să ne adaptăm şi să învăţăm lucruri noi", continuă Gael.
Cum îţi extinzi creativitatea?
În munca lui de zi cu zi, fiind sculptor şi designer, Gael trebuie să se reinventeze, să se inspire şi sa creeze. Aşa că am fost curios să aflu care e rutina lui şi ce face mai exact când se apucă de treabă pentru a intra în starea necesară.
"Ar putea suna puţin ciudat, însă de fiecare dată când mă apuc de un proiect, am nevoie că să fie ordine în atelier. Evident, pe măsură ce progresez cu muncă, se face un haos de nedescris, dar îmi place ca la început totul să fie cum trebuie şi acolo unde trebuie", spune Gael.
El consideră că atunci când faci ceva, nu trebuie să îţi setezi nişte limite.
"Mi-e puţin cam greu să explic, dar voi încerca. Atunci când începi să sculptezi ceva, iei o bucată de clei, începi să o modelezi şi chiar dacă o laşi aşa, neterminată, deja ţi se conturează o imagine în minte despre cum ai vrea să arate. E ca atunci când un copil se uită la norii de pe cer şi vede elefanţi, dinozauri şi cine ştie ce alte forme. Cam aşa văd eu creativitatea. Creativitatea e deja acolo, trebuie doar să urmezi calea, să îţi eliberezi mintea şi inspiraţia va veni. Eu aşa fac", spune Gael.
La final, l-am rugat să ne dea un sfat: "Get free and do it!", recomandă sculptorul şi designerul francez.