S-au implinit 15 ani de cand Casa Sfantul Gabriel a Fundatiei FARA a devenit „acasa” pentru copiii abandonati
La evenimentul aniversar, care a avut loc duminica, 7 septembrie, in Popesti-Leordeni, au participat, printre altii, Jane Nicholson, fondatoarea FARA, Cornelia Mihaescu, Director Executiv FARA, noul ambasador al Marii Britanii in Romania, Paul Brummell, impreuna cu familia lui, dar si primarul si viceprimarul din Popesti-Leordeni, Iacob Petre si Iosif Nastase.
"Am venit in Romania in anul 1991, acum 23 de ani. A fost raspunsul meu la imaginile pe care le-am la televiziune cu copiii si tinerii din orfelinatele de stat. Si, de atunci, n-am mai plecat. Acum, vin in Romania o data la doua luni. Impactul pe care l-a avut situatia din Romania asupra mea mi-a schimbat viata. 'FARA' inseamna familia celor fara si este o familie. Primul proiect FARA a fost in Suceava si, acum, avem peste 500 de copii si tineri in grija noastra.
Avem programe de recuperare pentru tineri, doua case de tip familial, ca aceasta, si in zonele rurale din judetul Suceava avem programe de prevenire a abandonului scolar. Oferim o masa calda pentru 250 de copii din studiul elementar si pregatire pentru mame. Avem programe de terapie pentru copiii cu probleme complexe. Aceste programe se desfasoara atat in Bucuresti, cat si in Suceava. FARA a crescut enorm in 23 de ani. Spiritul FARA este sa construiasca familie si comunitate pentru tineri, sa-i iubim si sa-i ajutam", a declarat Jane Nicholson, fondatoarea FARA.
Jane Nicholson a povestit ca, pana acum 5 ani, copiii din Casa Sfantul Gabriel locuiau intr-o casa alaturata celei in care stau acum. S-au mutat intr-o casa mai mica, in care pot locui in total 12 copii, si care permite copiilor sa se simta ca intr-o familie.
"Acum 5 ani am construit aceasta casa mai mica, mai apropiata de tipul de casa familiar. Acum, casa este inchiriata unui program adresat persoanelor varstnice. Poate ca, in viitor, vom deschide acolo un alt program FARA. Este o bucurie pentru noi ca, pe langa cei 11 copii care sunt acum in Casa Sfantul Gabriel, s-avem si din fostii nostri copii, care acum sunt tineri. Parte din echipa care lucreaza acum in FARA este aici din prima zi in care casa s-a deschis. FARA n-ar fi existat fara abnegatia si dedicatia personalului care lucreaza aici. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru acei oameni buni, care au compasiune pentru copii si care au venit cu tot sufletul aici (…) In final, vreau sa-i multumesc lui Dumnezeu pentru copiii si pentru tinerii nostri frumosi. Si mai cred ca FARA va continua pentru ca o samanta a fost sadita in acest sens", adaugat Jane Nicholson.
La randul sau, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Paul Brummell, a laudat interesul britanicilor pentru activitatile de voluntariat pe care le desfasoara in Romania.
"Sunt multumit sa fiu aici impreuna cu sotia mea, Adriana, si cu fiul nostru, George, care a implinit un an acum doua saptamani. Suntem foarte noi aici, in Romania. Am ajuns recent si m-am intalnit cu domnul presedinte marti pentru prezentarea scrisorii de acreditare. Sunt foarte fericit ca prima mea vizita in afara Bucurestiului este aici pentru a sarbatori 15 ani de existenta a Casei Sfantul Gabriel. Sunt mandru de faptul ca sunt foarte multi cetateni britanici care lucreaza cu foarte mult succes cu organizatii din Romania in sectorul de voluntariat si care fac ceva foarte bun aici, in Romania, si Jane Nicholson este un exemplu de iubire pentru Romania si pentru copiii din Romania", a declarat Paul Brummell. Totodata, a urat succes Fundatiei FARA si Casei Sfantul Gabriel in planurile pe care le au pentru viitor.
Si primarul din Popesti-Leordeni, Iacob Petre, a declarat ca primaria ajuta Casa Sfantul Gabriel cum poate: "Noi, cu ceea ce putem, suntem alaturi de ei. In anii '90, chiar urmaream reportaje pe media si, intr-adevar, Romania s-a confruntat cu probleme mari, cu copii care au trecut prin probleme mari, copilaria lor a fost grav zdruncinata si probabil au ramas cu multe sechele. Din partea noastra si din partea primariei, veti avea mereu un sprijin, in orice actiune".
Dupa ce discursurile invitatilor de onoare s-au incheiat, copiii de la Casa Sfantul Gabriel au sustinut un moment artistic. Costumati fiecare intr-un personaj de poveste, i-au incantat pe cei prezenti cu o sceneta. Dupa sceneta, au interpretat doua cantece, unul in limba engleza si unul in limba romana.
Copiii care locuiesc la Casa Sfantul Gabriel sunt lipsiti temporar sau definitiv de ocrotirea parintilor, sunt fara dizabilitati si provin din institutiile de stat. Copiii merg la scoala primara si generala din Popesti-Leordeni si isi continua studiile in liceele si universitatile din Bucuresti.
In prezent, Casa Sfantul Gabriel gazduieste 11 copii cu varste cuprinse intre trei si 17 ani si, pana la sfarsitul acestui an, inca un copil de la una dintre institutiile de stat va fi transferat la centrul rezidential Sfantul Gabriel.
Pe parcursul celor 15 ani de cand exista Casa Sfantul Gabriel, 33 de copii au locuit in centrul rezidential. Dintre acestia, 4 adolescenti au absolvit liceul, 10 si-au regasit parintii, 3 au fost primiti intr-o familie foster si sunt in curs de definitivare a adoptiei in aceste familii, 4 si-au inceput viata independent de Casa Sfantul Gabriel, iar 3 si-au intemeiat familii.