Rutina, cea din toate zilele
De cate ori insa chiar ai facut o schimbare? De cate ori ti-ai propus sa faci altfel ceea ce faceai pana acum? De cate ori chiar ti-ai schimbat locul de munca? De cate ori ai preferat calea necunoscuta celei stiute? De cate ori ai ales schimbarea si necunoscutul in defavoarea sigurantei si stabilitatii?
Discutia despre rutina se invarteste in jurul acestor intrebari. Ca orice lucru care se supune dualismului, rutina este si buna, este si rea. Exista profesii in care rutina acopera cea mai mare parte din activitate, exista insa altele care iti permit s-o eviti.
Hai sa recunoastem ca pentru multe persoane rutina reprezinta o garantie, este drumul bine cunoscut si sigur, este cea care le mentine increderea in sine si in propria expertiza, este modul de a petrece comod si fara griji orele de serviciu. Rutina este ca un tabiet, ai nevoie de ea, o cultivi si te afunzi in ea, ca intr-o mare a uitarii, te invaluie si iti slabeste simtul realitatii. Automatismele iti permit sa te gandesti la problemele tale, la visele tale si sa functionezi intr-o lume care nu-ti place neaparat, dar nici nu te deranjeaza prea tare. Gandeste-te, de exemplu, ca, in timp ce te uiti la un film, ar trebui sa fii atent la cum sa respiri, la cum sa privesti si la cum sa citesti fiecare litera.
Cine cauta o slujba fara rutina, nu va gasi. Si ar trebui sa se bucure, e mai functional asa. Cine cauta o slujba numai cu rutina, poate gasi una. Gandeste-te la munca intr-o uzina, gandeste-te la unul dintre filmele lui Chaplin care surprinde o astfel de munca; aceleasi doua operatii, aceleasi zece miscari, de sute de ori pe zi. Exista oameni care trebuie sa faca asta. Din fericire, studiile de psihologie organizationala care isi au originea tocmai in acest gen de munca au mai limpezit si au mai atenuat cruzimea unor astfel de situatii. Care, in treacat fie spus, nu sunt de nedepasit, daca, in acelasi timp, ai la ce sa te gandesti.
Sa presupunem insa ca esti in zilele noastre, intr-un birou, intr-o organizatie mare, ai sarcini bine stabilite pe care trebuie sa le faci zilnic, esti evaluat de catre seful tau si trebuie sa mergi la serviciu zilnic. Se prea poate sa nu te deranjeze deloc aceasta situatie si sa nu ai probleme cu rutina. In cazul in care insa tolerezi mai putin rutina si munca ta zilnica, iata ce poti face. Poti, din proprie initiativa, sa schimbi modul in care faci anumite lucruri, experimentand. Poti sa-ti ceri fisa postului si sa-i propui apoi sefului tau sa-ti mai dea si altceva de facut, care are legatura cu munca ta zilnica, lucruri pe care poti sa le faci; daca nu ai cunostinte suficiente, te poti propune pentru un curs de pregatire. Poti, de asemenea, sa propui o rotatie, o alternare a activitatilor intre tine si colegul tau care, de asemenea, se va fi plictisit de sarcinile sale. Te poti astepta astfel la o crestere a responsabilitatii, la acumularea de cunostinte noi, la o ruptura in rutina zilnica. Dar nu neaparat, sau oricum nu imediat, la o crestere de salariu. A cere o marire de salariu nu cred ca rezolva problema rutinei decat temporar. Chiar si cu un salariu mai mare vei avea, dupa un timp, aceeasi senzatie ca viata ta profesionala e un esec, ca ai facut o scoala degeaba si ca te omoara rutina. Sa te motivezi prin chiar munca pe care o desfasori este mai profund si mai eficient. Statutul tau profesional va fi in crestere, vei putea face acum mai multe lucruri, seful tau va avea mai multa incredere in tine si iti va oferi mai multa autonomie. Cercul tau de colegi, cunostinte se va extinde, vei avea mai multi prieteni in firma, dar si in afara ei, pentru ca, avand o responsabilitate mai mare, trebuie sa lucrezi cu mai multi oameni. Pentru ca acum esti mai priceput si mai cunoscut, ti se vor propune proiecte la care sa lucrezi. Ideile tale sunt luate in seama. Produsele muncii tale sunt bucuriile tale zilnice, pentru ca acum raspunzi de ele, pentru ca altii au inceput sa le inglobeze in munca lor. Ai putea sa intampini urmatoarele obstacole: nu poti face mai mult decat faci deja prin insasi natura postului, seful sau colegul tau nu sunt de acord sa faci mai mult, nu ti se va da nimic in plus la salariu. Acestea sunt riscurile.
Nu uita insa ca ai de ales.